Denník N

Zuzana Čaputová: Musíme zmeniť náš životný štýl (prejav prezidentky na klimatickom samite OSN)

Slovenská prezidentka sa v nedeľu zúčastnila festivalu krajanov v New Brunswicku. Foto - TASR
Slovenská prezidentka sa v nedeľu zúčastnila festivalu krajanov v New Brunswicku. Foto – TASR

Prejav prezidentky Zuzany Čaputovej na klimatickej konferencii v New Yorku.

Vážený generálny tajomník,

vaše excelencie,

dámy a páni,

žijeme v najlepšom období v histórii, užívame si obrovský pokrok, ale zabúdame platiť svoje účty.

Máme dlh voči tejto planéte. Sme prvou generáciou, ktorá cíti dosah svojich bezohľadných činov. A môžeme byť poslednými, ktorí s tým môžu niečo urobiť.

Ak by som mala pomenovať len jednu vec, ktorá ma trápi najviac, je to popieranie, že klimatická zmena vôbec existuje, alebo spochybňovanie, že je vážna. Reagovanie na klimatickú krízu, kým žijeme v tomto popieraní, povedie k nášmu zlyhaniu.

Potrebujeme globálne definovať nové pravidlá a ich domáhanie. Potrebujeme rýchlu a skutočnú zmenu politiky v tom, ako robíme biznis, produkujeme elektrickú energiu, riadime dopravu, robíme investície, ochraňujeme biodiverzitu a manažujeme prírodné zdroje. Musíme zmeniť náš životný štýl.

Dovoľte mi, aby som bola konkrétna. Na Slovensku sme urobili politicky nepredstaviteľné rozhodnutie zatvoriť naše uhoľné bane. Bude to znamenať vážnu transformáciu časti našej krajiny. Bude potrebné dať ľuďom nové pracovné miesta, otvoriť nové firmy a vytvoriť nové príležitosti.

Už dnes produkujeme 80 percent našej energie z nízkouhlíkových zdrojov. Smerujeme k tomu, aby sme zvýšili redukciu emisií zo 40 na 45 percent do roku 2030. Zaviazali sme sa dosiahnuť uhlíkovú neutralitu do roku 2050.

Len pred pár dňami sme rozhodli, že vyčleníme ďalších 2,5 miliardy eur na klimatické investície do roku 2030.

Medzinárodne prispievame do Zeleného klimatického fondu. Podporujeme plán Európskej únie, aby sa Európa stala prvým uhlíkovo neutrálnym kontinentom. Sme súčasťou klimatickej iniciatívy rakúskeho prezidenta Van der Bellena. Bez ohľadu na to, či sme malí alebo veľkí, môžeme prispieť bez toho, aby sme čakali, kým začnú iní.

Musíme sa uistiť, že z boja proti klimatickej zmene budú mať napokon prospech všetci. Bude to úspešné iba vtedy, ak to zvýši blahobyt a dôstojnosť všetkých ľudí, špeciálne tých najviac zraniteľných.

Na záver, verím, že ak uspejeme a zjednotíme sa v našich klimatických krokoch, môžeme dať nový zmysel solidarite a spoločnému dobru. Môže to pomôcť obnoviť medzinárodný systém, prekonať rozdiely a priniesť nové príležitosti v oblastiach ako mier a rozvoj.

Pretože ochrana nášho životného prostredia znamená byť ľuďmi.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Klimatická kríza

Komentáre

Teraz najčítanejšie