Denník N

Ako Patrik Tkáč bonzol klientov svojej banky

Slovenskí podnikatelia majú právo užívať si cyperské dane, ale len vtedy, ak na Cypre naozaj podnikajú.

Renáta Blahová nie je angažovaný laik, ktorý si popozeral daňový zákon a teraz verejnosť poučuje, kto a ako by mal platenie daní kontrolovať.

Keď Blahová hovorí, čo je ešte zákonné a čo už je daňový podvod, narába s autoritou, ktorú získala ako spolumajiteľka jednej z najväčších slovenských firiem na daňové poradenstvo. Ako odborníčku ju bežne pozývajú aj na konzultácie na ministerstve financií.

Preto keď Blahová cez víkend varovala Patrika Tkáča, že jeho nepochopenie zdaňovania cezhraničných obchodov ohrozuje klientov jeho banky, mohlo to výrazne pokaziť náladu viacerým vplyvným klientom Poštovej banky. 

Všetko sa to začalo tým, že spolumajiteľ J&T Banky a Poštovej banky Patrik Tkáč na Facebooku mimoriadne úprimne vysvetľoval, že množstvo úverov jeho bánk cyperským firmám sú vlastne obchody so slovenskými podnikateľmi, ktorí nechcú platiť slovenské dane.

Zakladateľovi J&T akoby nedošlo, že využívať cyperské dane je aj pre slovenských podnikateľov legálne iba dovtedy, ak ide o zisk na Cypre naozaj vytvorený.

Všetky detaily toho, ako Tkáč na Facebooku cez víkend školil publikum z daňovej slobody, ukazujú, že toto nemal na mysli. Je evidentné, že o Cypre hovoril nie ako o mieste na podnikanie, ale len ako o mieste, kde neplatiť dane.

Blahová mu preto zrozumiteľne vysvetlila, že ak toto naozaj robia jeho klienti, po zmene politickej klímy im môže Finančná správa aj spätne poslať kontroly.

Keďže tušíme, že medzi klientov Poštovej banky určite patria aj najväčší hráči pozadia Smeru, určite sa toho pred voľbami chytí aj opozícia.

Pukance si však môžeme kúpiť okamžite. Minister financií Kažimír a šéf daniarov Imrecze majú len dve pre nich zlé voľby: buď v pondelok pošlú do Poštovej banky elitnú jednotku na boj s cezhraničnými daňovými podvodmi, alebo risknú zvyšky svojho renomé a budú sa tváriť, že nepochopili, k čomu sa Patrik Tkáč na Facebooku priznal.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Komentáre

Teraz najčítanejšie