Denník N

Spite aspoň 7 hodín denne, odporúčajú experti

Ilustračné foto – AP
Ilustračné foto – AP

Vedci sa zhodli na tom, že dospelí ľudia by mali spať aspoň sedem hodín denne. Inak riskujeme zdravotné problémy.

Skupina odborníkov na spánok vydala vyhlásenie, v ktorom odporúča, aby dospelá populácia (vo veku 18 až 60 rokov) spala denne minimálne sedem hodín. V opačnom prípade sa vystavujeme riziku zdravotných ťažkostí. Správa vyšla v júnovom vydaní časopisu Sleep (Spánok).

Jej vydaniu predchádzal ročný výskum 15 odborníkov na spánok a analýza stoviek štúdií. Správa vyšla ako spoločné stanovisko dvoch vedúcich inštitúcií na štúdium spánku, Americkej akadémie spánkovej medicíny (AASM) a Spoločnosti na výskum spánku.

„Spolu so zdravou stravou a pravidelným cvičením je spánok pre zdravie človeka veľmi dôležitý,“ povedal Nathaniel F. Watson z AASM. „Naša skupina zistila, že spať šesť či menej hodín denne je pre dospelého človeka nedostatočné množstvo, ak sa má vyhnúť zdravotným ťažkostiam. Odporúčame, aby dospelí ľudia spali sedem a viac hodín denne,“ dodal.

Prieskum z minulého roku ukázal, že v Spojených štátoch spí tretina ľudí 6 hodín a menej. Počet takých ľudí pritom od roku 1985 narastá.

Hornú hranicu dĺžky spánku bádatelia nestanovili. Píšu, že spánok deväť hodín a viac môže byť vhodný u mládeže, u ľudí, ktorí majú spánkový deficit, a u chorých.

Zdravotné komplikácie

Spánok kratší ako sedem hodín denne sa spája s viacerými zdravotnými ťažkosťami – s nárastom hmotnosti až obezitou, s cukrovkou, vysokým krvným tlakom, depresiou a inými.

Súvis možno preukázať aj s vyšším rizikom predčasného úmrtia či s väčšou citlivosťou na bolesť. Vznikajú tiež problémy v práci – zhoršuje sa náš výkon a robíme chyby.

Treba zdôrazniť, že tu ide o korelácie – inými slovami, nepoznáme smer kauzality. To znamená, že menej spánku nemusí viesť k cukrovke, ale naopak cukrovka môže viesť k tomu, že menej spíme. Korelácia znamená iba to, že dva javy sa vyskytujú spolu.

Nejde len o dĺžku spánku

Výskumníci dodávajú, že nezáleží len na dĺžke spánku, ale aj na jeho kvalite. Ide aj o čas, kedy spíme, pravidelnosť spánku a prítomnosť či absenciu spánkových porúch.

Aby ste zistili, koľko spánku vám vyhovuje, Watson navrhuje tento trojtýždňový experiment: „Do postele choďte, keď ste unavený, a vstaňte, keď cítite, že ste odpočinutý. Potom ohodnoťte, ako sa počas dňa cítite a ako sa vám darí v práci,“ povedal pre Seattle Times.

Káva a iné stimulanty môžu zamaskovať únavu, ale celkový vplyv na zdravie nie. „Je veľmi dôležité, aby ľudia chápali, že za spánok neexistuje žiadna náhrada,“ dodal.

Dostupné z: http://dx.doi.org/10.5665/sleep.4716

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Veda

Teraz najčítanejšie