Denník N

Logo odkaz MMSOdkaz MMŠ: O scenári malej vojny o Taiwan, ktorá by prerástla do veľkej vojny medzi Čínou a USA

Taiwanskí námorníci salutujú na ponorke počas slávnostného otvorenia výstavby lodenice v prístavnom meste Kao-siung vo štvrtok 9. mája 2019. Vláda Taiwanu v ten deň oficiálne začala výstavbu lodenice na výrobu ponoriek. Snaží sa tým čeliť rastúcej hrozbe Číny. Foto - TASR/AP
Taiwanskí námorníci salutujú na ponorke počas slávnostného otvorenia výstavby lodenice v prístavnom meste Kao-siung vo štvrtok 9. mája 2019. Vláda Taiwanu v ten deň oficiálne začala výstavbu lodenice na výrobu ponoriek. Snaží sa tým čeliť rastúcej hrozbe Číny. Foto – TASR/AP

Čína začína mať problém so spomaľovaním ekonomiky a diktátori majú často sklony riešiť svoje vnútorné problémy rozpútaním vojny.

Ak sa rozpúta vojna medzi USA a Čínou, prvá iskra sa zrejme zažne na Taiwane, píše komentátor The New York Times Nicholas Kristof, významný novinár, ktorý sa Ázii venuje roky, a preto treba brať jeho slová vážne.

Na Taiwane rastie nervozita medzi bezpečnostnými expertmi z toho, že čínsky prezident Si Ťin-pching by v blízkej budúcnosti mohol napadnúť tento ostrovný štát, ktorý oficiálne považuje za svoje územie, a vtiahnuť tak USA do vojny. Zdá sa, že Čína už vzdala všetky pokusy presvedčiť obyvateľov Taiwanu, aby sa stali občanmi Číny dobrovoľne.

„Máme veľké obavy,“ povedal Kristofovi taiwanský minister zahraničia Joseph Wu. Má ich aj preto, lebo Čína začína mať problém so spomaľovaním ekonomiky, čo oslabuje čínsku diktatúru a diktátori majú často sklony riešiť svoje vnútorné problémy rozpútaním vojny.

Bezpečnostní experti nepredpokladajú, že by Čína podnikla na ostrov priamo vojenskú inváziu, skôr sa bude podľa nich snažiť zasiať chaos do tamojšej ekonomiky a podlomiť tak štátu kolená. Počítajú aj s kybernetickým útokom na taiwanskú energetickú sústavu a so sabotážou podmorských káblov, ktoré vedú k ostrovu. Alebo s napadnutím ropných tankerov v Juhočínskom mori, ktoré plávajú k Taiwanu. Alebo s celkovou námornou blokádou ostrova.

Vládni predstavitelia nechcú veľmi hovoriť o tom, aké odvetné opatrenia pre také prípady pripravujú, ale jedným z nich by mohli byť nálety na

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Logo odkaz MMSOdkaz MMŠ

Martin M. Šimečka vyberá zaujímavé texty zo svetových médií.

Komentáre

Teraz najčítanejšie