Denník N

Otázka účastníkom pochodu za život

Milan Mazurek na pochode za život. Foto N - Tomáš Benedikovič
Milan Mazurek na pochode za život. Foto N – Tomáš Benedikovič

Môže byť nejaká idea správna aj napriek tomu, že sa k nej hlásia fašisti?

„Nepriateľ môjho nepriateľa je mojím priateľom,“ hovorí príslovie staré 2500 rokov, po prvý raz vyslovené v jazyku sanskrit. Odvtedy bolo mnohokrát využité v politike ako argument na vytváranie nesvätých aliancií.

Týmto príslovím sa zrejme riadili aj organizátori „pochodu za život“. Za nepriateľa považujú odporcov zákazu interrupcií, a preto sú ich priateľom fašisti. Je to taká holá pravda, že je zbytočné o nej hlbšie premýšľať. Napokon, organizátori samotní nás nenechali na pochybách: fašistov brali ako spojencov, prekážali im len ich uniformy a zástavy, lebo kazili ilúziu mierumilovného pochodu.

Aj preto je zbytočné hlbšie premýšľať o samotnom probléme interrupcií, lebo oň v skutočnosti nejde. V 80. rokoch som dva roky pracoval ako ošetrovateľ na gynekológii a videl som zblízka stovky interrupcií. Navždy sa mi vryli do pamäti zdrobneniny rúk a nôh plávajúcich v chirurgovej miske – v 12. týždni má už plod veľkosť aj kontúry postavičky z lega. Je zbytočné hovoriť, aký hrozný pohľad to bol. Pretože o interrupcie tu v skutočnosti nejde, aj keď si to väčšina účastníkov pochodu myslí.

Ide tu o to, koho si vybrať za nepriateľa a kto sa potom nevyhnutne stáva priateľom. Spojenectvo s fašistami nie je malou škvrnou na čistom úmysle. Naopak, úmysel sa týmto spojenectvom stáva nečistým, aj keď si to väčšina účastníkov pochodu nemyslí.

Nepoložili si totiž starú otázku: Môže byť nejaká idea dobrá, ak sa k nej hlásia zlí ľudia? V minulosti mnohí obhajovali komunizmus s tým, že idea je správna, ale zmocnili sa jej nesprávni ľudia. Dejiny ukázali, že sa obhajcovia komunizmu mýlili. Idea je zlá, a práve preto sa jej mohli zmocniť zlí ľudia.

Nie je to náhoda

Slovenskí fašisti by mohli byť pre slovenskú spoločnosť užitoční, lebo ich

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Pochod za život

Komentáre

Teraz najčítanejšie