Denník N

Jednotkou kandidátky Smeru bude Pellegrini, Fico to oznámil emailom

Robert Fico a Peter Pellegrini v Prezidentskom paláci, keď sa striedali na stoličke premiéra na jar 2018. Foto N – Tomáš Benedikovič
Robert Fico a Peter Pellegrini v Prezidentskom paláci, keď sa striedali na stoličke premiéra na jar 2018. Foto N – Tomáš Benedikovič

V Smere sa hovorí o tom, že by mal mať Pellegrini až polovicu ľudí z prvej dvadsiatky kandidátky. Ktorí ľudia v Smere to sú?

Kandidátku Smeru nebude prvýkrát od roku 2002 viesť Robert Fico, ale premiér Peter Pellegrini. Oznámil to predseda Smeru cez email a svojho hovorcu. Napriek tomu, že na túto tému mala byť tlačovka, Fico ju nezvolal a takéto zásadné oznámenie vyriešil textom, ktorý mal sedem riadkov.

Ide pritom o jedno z najzásadnejších rozhodnutí v politickej kariére Roberta Fica – popri jeho demisii z jari 2018, rozhodnutí kandidovať za prezidenta či na Ústavný súd.

Fico oznámil, že „navrhne, aby kandidátku strany Smer do NR SR viedol Peter Pellegrini“, napísal hovorca Ján Mažgút. O systéme zostavovania kandidátky ani termíne jej zverejnenia nepadlo v emaile ani slovo.

„Strana Smer viac ako inokedy musí zohrať stabilizujúcu úlohu a predseda strany R. Fico v tomto duchu bude prijímať všetky potrebné rozhodnutia. Je v plnej kompetencii predsedu strany Smer R. Fica navrhovať zoznam kandidátov na funkciu poslanca NR SR. Túto svoju právomoc využije,“ napísal ešte hovorca strany.

Pellegrini na Ficovo vyhlásenie reagoval, že sa „rozhodol prijať návrh na pozíciu volebného lídra strany Smer“.

Tlak na prvých miestach

Pellegrini ešte v stredu hovoril, že celú kandidátku oznámia až v novembri a že Fico teraz oznámi len čelo kandidačnej listiny. „Určite sa v krátkej dobe dozviete, ako to bude vyzerať na jej čele (kandidátky, pozn. red.). My vôbec nemáme mená – deadline na definitívne odsúhlasenie mien je až niekedy na konci novembra,“ hovoril Pellegrini.

Okrem Pellegriniho ako jednotky na kandidátke sa hovorí o ďalšej podmienke premiéra – jeho „vlastných“ ľuďoch na čele tohto zoznamu.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Peter Pellegrini

Robert Fico

Smer

Slovensko

Teraz najčítanejšie