Denník N

Nemôžem ohroziť rodinu. Mladý učiteľ hovorí, prečo pre nízky plat práve končí v škole

Foto N - Vladimír Šimíček
Foto N – Vladimír Šimíček

Do školstva išiel s nadšením, na strednej odbornej škole v Bratislave učil študentov, ako prezentovať projekty a uspieť na pohovoroch. Michal Horváth sa však oženil, kúpil byt a zo školy odchádza, pretože nedokáže uživiť svoju rodinu.

Akú výplatu ste dostali tento mesiac v čistom?

Ukážem vám rovno výplatnú pásku. Moja čistá mzda bola 730,15 eura, v čom je zarátaný aj štyridsaťeurový príplatok za triednictvo. Keby som nebol triedny učiteľ, nedostal by som sa ani len cez hranicu 700 eur. Moja hrubá mzda je 952 eur, teda ani neprevýšila tisíc eur. Musím však povedať, že som špecifický typ učiteľa.

Prečo?

Nie som vyštudovaný pedagóg. Pracoval som v marketingovom biznise, v PR agentúre. Dlhodobo však pracujem s mladými ľuďmi, od štrnástich rokov. Už som však nevidel zmysel v mojej predošlej práci, preto som sa pred niekoľkými rokmi rozhodol, že chcem robiť niečo zmysluplné a pôjdem do školstva. Nerozmýšľal som vtedy nad tým, že si raz založím rodinu, a neprekážalo mi, že môj plat klesne o dve tretiny. Začínal som ako nepedagogický zamestnanec, pretože som podľa tabuliek nemal adekvátne vzdelanie, ktoré si ešte stále dorábam. Preto som sa vtedy sotva dostal na hranicu 500 eur v čistom.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Školstvo

Slovensko

Teraz najčítanejšie