Denník N

Seriál Neuveriteľné: Prepáč, zlatko, ale nesprávaš sa ako znásilnená

Ani obetiam z resocializačného zariadenia Čistý deň v Galante mnohí neverili. Foto – N
Ani obetiam z resocializačného zariadenia Čistý deň v Galante mnohí neverili. Foto – N

Marie sama v seriáli hovorí, že keď ju začali spochybňovať jej najbližší, nerobili to so zlým úmyslom. Neboli však schopní prijať pravdu, ktorá sa im nehodila.

V seriáli Netflixu Neuveriteľné (Unbelievable) sa táto mladá žena volá Marie Adlerová. Inak jej pravú identitu poznajú len novinári, čo o nej písali. Od útleho veku bola dieťaťom v starostlivosti štátu – prešla viacerými pestúnskymi rodinami a postretli ju hrozné veci vrátane sexuálneho zneužívania.

V roku 2008 sa po „prepustení“ zo systému začala stavať na vlastné nohy v chránenom bývaní pre mladých ľudí s podobným osudom ako ona. Mala skromnú izbu, prácu v miestnom superkmarkete a bicykel. Marie si vyhliadol sériový sexuálny násilník, vyzbrojený nožom vnikol nadránom do jej bytu a opakovane ju znásilnil. Potom si ju vyfotil v rôznych lascívnych polohách a pohrozil jej, že ak pôjde na políciu, fotky zverejní na internete. Marie napriek opakovanej zlej skúsenosti so „systémom“ políciu zavolala.

Z obete znásilnenia sa pre nekompetentnosť, nezáujem, necitlivosť vyšetrovateľov a zlyhanie jej najbližšieho okolia stala klamárka, ktorá si vraj útok vymyslela, a ešte ju aj obvinili z falošného udania, za čo musela zaplatiť pokutu 500 dolárov.

Toto bolo ďalšie neuveriteľné zlyhanie systému, ktorý ju mal chrániť. V seriáli, ktorý vychádza z Pulitzerovou cenou ocenených článkov T. Christiana Millera and Kena Armstronga, vydaných v spolupráci neziskových spravodajských organizácií ProPublica a Marshall Project, sa ich nakopí celá hromada. A doplatí na ne len zranená a zraniteľná mladá žena.

Druhá línia seriálu, naopak, ukazuje, ako sa má znásilnenie vyšetrovať – od toho, ako s obeťou hovoria policajtky, až po to, ako odsúdia páchateľa. A poctivá, systematická práca navyše potvrdí aj to, že Marie si vôbec nič nevymyslela – len pri svojej životnej smole narazila na dvoch nekompetentných policajtov, ktorí sa namiesto pátrania po páchateľovi snažili dokázať, že skutok sa nestal.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Komentáre

Teraz najčítanejšie