Denník N

Čo prezidentka vo Varšave nepovedala

Návrat z poľského ťaženia, 24. september 1939, neznámy autor. Z albumu V. R.
Návrat z poľského ťaženia, 24. september 1939, neznámy autor. Z albumu V. R.

Jedni tvrdia, že druhá svetová vojna sa začala 1. septembra 1939, iní, že anglo-americkými (nepoužívajú označenie Spojenci) náletmi na Slovensko – aj takí sú –, ďalší, že v lete 1944.

Tento rok bolo okrúhle výročie začiatku druhej svetovej vojny. Do Varšavy prišla od nás nová reprezentácia, ale nedala sa rozpoznať od ostatných. A mala sa. Nevieme, čo sa povedalo za zavretými dverami, ale pred nimi nebolo nič vidieť ani počuť. Zvykli sme si byť medzi víťazmi. Lenže celkom tak to nebolo.

Raz dávno si kancelár Willy Brandt vo Varšave kľakol a ospravedlnil sa za nemecký národ. On sám za seba nemusel, ale musel sa ospravedlniť za minulosť iných. Mnohí mu gesto vyčítali, vraj syndróm šiestich miliónov. V trochu inom kontexte John F. Kennedy povedal: „Ich bin ein Berliner.“ Mnohí veteráni a pozostalí po amerických padlých mu to vyčítali.

Prečo o tom máme hovoriť my a teraz? Je to predsa dávno zabudnuté. Nie je. Roky sa podiel slovenskej vlády a armády na vpáde do Poľska marginalizoval. Ak sa po Nežnej niečo šepkalo, nebolo to počuť.

Slovenský podiel na začiatku vojny nebol marginálny. Slovensko ako

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

2. svetová vojna

Zuzana Čaputová

Komentáre

Teraz najčítanejšie