Denník N

Impeachment vznikol, aby zlého prezidenta Američania nemuseli zavraždiť

Richard Nixon rezignoval v auguste 1974 ako jediný americký prezident v dejinách. Foto - tasr/ap
Richard Nixon rezignoval v auguste 1974 ako jediný americký prezident v dejinách. Foto – tasr/ap

Johnson, Nixon, Clinton a teraz Trump. Proces, ktorý vedie k impeachmentu (ústavnej žalobe), spustili len u troch amerických prezidentov, Trump bude štvrtý.

Nikdy nebol americký prezident bližšie k odvolaniu z funkcie ako 16. mája 1868. Vtedajší prezident Andrew Johnson, ktorý sa do Bieleho domu dostal ako viceprezident po vražde Abrahama Lincolna, čelil hlasovaniu o svojom odvolaní v senáte.

Napokon ho zachránil jeden hlas. Senát hlasoval v pomere 35 k 19 za to, že je vinný, no na dvojtretinovú väčšinu to tesne nestačilo. Keď sa to Johnson dozvedel, rozplakal sa.

Štvrtý v dejinách

Spojené štáty mali v dejinách 45 prezidentov, no procedúra vedúca k impeachmentu, čo sa dá preložiť ako ústavná žaloba prezidenta, sa spustila doteraz iba v troch prípadoch. Okrem Johnsona išlo o Richarda Nixona a Billa Clintona.

Donald Trump môže byť tým štvrtým. Demokrati v snemovni v utorok oznámili, že spustia procedúru, ktorá môže viesť k jeho odvolaniu. Reagovali tak po jeho novej afére, keď údajne žiadal od ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského vyšetrovanie syna demokrata Joea Bidena výmenou za pomoc pre krajinu.

Momentálne je však nepravdepodobné, že by Trump skončil, keďže by ho musel okrem snemovne odvolať dvomi tretinami hlasov aj senát, kde majú republikáni väčšinu.

Samotnému odvolávaniu v senáte čelil v histórii iba Andrew Johnson a Bill Clinton. Pridal by sa k nim zrejme aj Richard Nixon, ktorý však pod tlakom aféry Watergate v auguste 1974 radšej sám odstúpil z úradu.

Lepšie ako atentát

Dôvod, prečo americkí „otcovia zakladatelia“ zaviedli do ústavy tento inštitút, je ten, že chceli,

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Americké voľby 2020

Donald Trump

Svet

Teraz najčítanejšie