Denník N

Utorok bol na oboch stranách Atlantiku zlomový, raz sa o ňom bude písať v dejinách

Shooty: Trump, 9. novembra 2016.
Shooty: Trump, 9. novembra 2016.

Parlamenty získali späť právo určovať politické dianie v USA a vo Veľkej Británii. Ak ho nevyužijú dobre, druhú šancu nedostanú.

Autorka je novinárka a historička
Článok uverejňujeme so súhlasom The Washington Post

Keď sa raz budú písať dejiny našej doby, na utorok 24. septembra 2019 sa bude spomínať ako na deň, keď sa ctihodné anglo-americké inštitúcie vzopreli anglo-americkým politikom, ktorí sa ich snažili ovládnuť.

Britský najvyšší súd najskôr ráno rozhodol, že premiér Boris Johnson nesmie zablokovať parlament, aby sa mu podarilo dostať Spojené kráľovstvo z Európskej únie bez akejkoľvek dohody. Rozhodnutie bolo podľa niektorých zdržanlivé, pretože nehovorí o treste či náprave: súd jednoducho deklaroval, že parlament stále zasadá.

Na druhej strane Atlantiku zas večer predsedníčka Snemovne reprezentantov Nancy Pelosiová spustila procedúru impeachmentu. Prezident Trump je totiž podozrivý, že požiadal svojho ukrajinského partnera, aby podal návrh na začatie konania proti bývalému viceprezidentovi Joeovi Bidenovi, a súhlas ukrajinského lídra sa snažil získať vydieraním pomocou prísľubu americkej vojenskej pomoci. Existuje však aj širšie pozadie. Snemovňa reprezentantov je už mesiace frustrovaná tým, že Biely dom v rozpore s ústavou odmieta podávať svedectvá a dôkazy, čím kongresu znemožňuje vykonávanie efektívnej kontroly. Trump okrem toho vytrvalo porušuje zákony a pravidlá správania. Na rozdiel od Británie nebudú vypočúvania počas impeachmentu zdržanlivé ani pokojné. Očakávajte mesiace divokej politickej diskusie.

Medzi americkým a britským príbehom je príliš veľa rozdielov na to, aby sa tu dali vymenovať. No je medzi nimi aj jedna podobnosť: v oboch krajinách sa rozhoduje

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Donald Trump

Komentáre

Teraz najčítanejšie