Denník N

Šéf tímu Gorila Kyselica: Kočnerova nahrávka je pravá, vyšetrovanie musí pokračovať

Štátny tajomník ministerstva vnútra Lukáš Kyselica. Foto N - Tomáš Benedikovič
Štátny tajomník ministerstva vnútra Lukáš Kyselica. Foto N – Tomáš Benedikovič

Tesne pred svojím odchodom z polície ešte šéf tímu Gorila Lukáš Kyselica zabezpečil posudok nahrávky, ktorá sa našla u Kočnera. Výsledok je maximálna možná zhoda s hlasmi, ktoré dali policajti preveriť. Hovorí, že svojím odchodom nejde vyhovieť Haščákovi alebo Kočnerovi, a zvažuje vstup do politiky.

Prečo ste sa chceli stať policajtom?

Tá práca ma napĺňala. Pred tým, ako som sa stal policajtom, som pracoval asi pol roka vo Volkswagene, ale vždy ma to ťahalo k bezpečnostným zložkám. Myslím si, že mám zmysel pre spravodlivosť.

Ako ste sa dostali na Úrad boja proti organizovanej kriminalite?

Ešte z okresu ma poznal policajt, ktorý tam robil vedúceho. Oslovil ma, prešiel som psychotestmi a nastúpil som. Pokiaľ išlo o štýl práce, bola to veľká zmena. Na okrese je to ako pásová výroba. Ukončíte desať spisov za mesiac, pribudne vám desať nových. Tu je to založené skôr na rozpracovaní nejakej organizovanej alebo zločineckej skupiny a vo vhodnom okamihu je potrebné spraviť zásah. Viac mi to takto vyhovuje.

Ako ste sa stali členom tímu Gorila?

Keď som nastúpil na operatívny odbor, dali ma sedieť do kancelárie s Marekom Gajdošom, bývalým šéfom tímu. Každý sme si vyšetrovali svoje. V decembri 2011 vyšla na internete Gorila, s Marekom sme si to vytlačili, čítali a rozprávali sme sa o tom, že to je veľká vec hodná nášho úradu, že toto je tá práca, ktorú by sme mali robiť my ako špecializované útvary. Po Novom roku sa Marek stal šéfom tímu a asi po mesiaci ma doň zavolal. Ja som potom dostal na starosť hlavne privatizáciu Slovenských elektrární.

Po Gajdošovom odchode ste sa v januári 2017 stali šéfom tímu. Gorilu ste prebrali v čase, keď sa už neočakával nejaký zásadný posun a keď aj policajný prezident Gašpar stále hovoril, že vyšetrovanie sa blíži ku koncu. Lenže zavraždili Jána Kuciaka, Kočnera zobrali pre kauzu zmenky do väzby a pri domovej prehliadke sa uňho našiel zvuk Gorily. Ako ste tú informáciu prijali? 

Keď mi Marek Gajdoš odovzdával spis, celé som si to naštudoval, pripravil som nové úlohy pre operatívu a nové plány vyšetrovania. Natrafili sme aj na pár svedkov, ktorí nám predsa len niečo povedali o korupcii. Bolo začatých päť nových trestných konaní, ktoré sa stále vedú. Dohromady je živých desať trestných konaní a dvaja ľudia v súvislosti s Bratislavskou teplárenskou sú obvinení.

O tom, že sa našla Gorila, pôvodne nikto ani nevedel. Bol som na koordinačnom stretnutí s tímom Kuciak v Nitre, kde sme preberali nejaký spoločný postup vo veci nahrávky Kočner-Trnka, pričom sme sa dopracovali k zaistenému zakryptovanému USB kľúču, ktorý sa podarilo odkryptovať.

A zistili ste, že je to Gorila.

Zistili sme

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Kauza Gorila

Marian Kočner

Rozhovory

Slovensko

Teraz najčítanejšie