Denník N

Keby vám radšej prekážali fašisti a fašistky

Foto N - Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

Nielen realita ovplyvňuje jazyk, ale aj jazyk realitu.

Konzervatívny denník Postoj si dielom autorov Hanusa a Múčku Čo vymysleli progresívci a progresívky urobil hanbu na tri zimy. Dôvodov je hneď niekoľko.

Po prvé, na objavenie Ameriky si mali vybrať iný text. Analyzovať program z opačného názorového spektra tak, že v rozsiahlom úvode zhodím jeho jazyk, jednoducho nemá úroveň. Za rovnako hanebný by som pokladala článok v Denníku N, keby si v programe fašistov všímal v prvom rade jazyk, a rovnako ľahostajné sú mi chyby v článku v Postoji. Ako editorka by som však zvážila aj to, či neuprednostním analýzu programu, ktorá takto vyšla navnivoč, lebo čitatelia sa v reakciách venovali jedinej veci – rodovému jazyku.

„Zvedavých čitateľov, ktorí niečo podobné v slovenčine zatiaľ nezažili“, môžem potešiť aspoň tým, že aspoň na seba prezradili, čo zvedavo čítajú.

Najnepríjemnejšie je, že autori automaticky zhadzujú „rodovo citlivý jazyk“, aký sa podľa nich dosiaľ vyskytoval len v angažovanej feministickej tvorbe. Keby zvedavo čítali aj niečo k téme rodovo citlivého jazyka, o ktorej smelo píšu bez toho, aby si zadovážili nejaké informácie, vedeli by, že nejde o nejaký vrtoch zlého, zlého liberalizmu.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Pochod za život

Komentáre

Teraz najčítanejšie