Denník N

Polnočný maratón, zvláštna klimatizácia a neúčasť Ruska. V Katare sa začínajú MS v atletike

Klimatizácia na štadióne Khalifa Stadium. (AP Photo/Martin Meissner)
Klimatizácia na štadióne Khalifa Stadium. (AP Photo/Martin Meissner)

Majstrovstvá sveta v atletike v katarskej Dauhe sa ešte ani nezačali, ale už vyvolávajú znepokojenie. Hneď v úvodných dvoch dňoch sú na programe maratón žien a chodecké preteky žien a mužov na 50 kilometrov.

Najťažšie vytrvalostné disciplíny odštartujú v noci – maratón žien v piatok o 23:59 miestneho času, chodecké súťaže v sobotu o 23:30. Organizátori chceli takto vytrvalcov chrániť pred extrémnymi klimatickými podmienkami, ale úplne sa im to nepodarilo.

V priebehu víkendu majú teploty v Dauhe aj v noci presahovať 30°C a vlhkosť vzduchu má dosiahnuť 80 percent. Podľa webu Slovenského atletického zväzu (SAZ) sa v dejisku hovorilo aj o možnom zrušení chodeckých súťaží, v ktorých sa majú predstaviť slovenskí reprezentanti Matej Tóth a Mária Katerinka Czaková.

„Správy o možnom zrušení pretekov na 50 kilometrov pôsobia dosť rušivo. Na jednej strane sme v neistote, na druhej sa zväčšujú obavy, aké kruté podmienky nás v Dauhe čakajú,“ cituje web olympijského víťaza a majstra sveta Tótha.

„Už pred rokom som vravel, že podmienky pre atlétov vo vytrvalostných disciplínach sú absolútne nevhodné. Ide totiž reálne o zdravie športovcov. Ak by išlo len o mňa a mal som tú moc, svojich zverencov do Dauhy nepustím,“ povedal pre SAZ tréner chodeckých reprezentantov Matej Spišiak.

„Maťo aj Marika sa na tieto podmienky tvrdo pripravovali, makali, snažili sa im prispôsobiť. Robili podľa mňa aj úplne nenormálne veci proti prírode, len aby sa dôkladne nachystali na to, čo ich čaká. Obaja sú v pohode a skvele nachystaní. Uvidíme, čo nás v Dauhe čaká,“ doplnil Spišiak.

Matej Tóth na MS 2015. (AP Photo/Kin Cheung)

Klimatizovaný štadión

Prezident Medzinárodnej atletickej federácie (IAAF) Sebastian Coe však podľa The Guardian uistil, že zrušenie vytrvalostných disciplín nie je v pláne. Zdravie atlétov je zároveň pre IAAF najvyššou prioritou.

„Naše zdravotnícke tímy budú fungovať veľmi dobre. Horúčava nie je hlavným problémom, skutočnou výzvou bude vlhkosť vzduchu. Prijali sme špeciálne opatrenia, máme viac zdravotníkov, viac vody, ale áno, bude to náročné,“ povedal Coe.

Podobné klimatické podmienky ako v Dauhe budú vládnuť aj o rok na olympijských hrách v Tokiu. Niektorí vytrvalostní atléti preto na majstrovstvách sveta otestujú elektronickú tabletku, ktorá

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Matej Tóth

Šport a pohyb

Teraz najčítanejšie