Denník N

Vegánske jedlá varí čoraz viac školských jedální, študenti si ich obľúbili

Príprava hlivového gulášu v jedálni Technickej univerzity v Košiciach. Foto - Slovenská vegánska spoločnosť
Príprava hlivového gulášu v jedálni Technickej univerzity v Košiciach. Foto – Slovenská vegánska spoločnosť

Hlivový guláš, tekvicové rizoto alebo vegánska koložvárska kapusta. Takéto jedlá sa pred pár dňami učili variť kuchári a kuchárky z vysokoškolských jedální.

„Čakali sme poznámky typu, že to bude len príloha k nejakému rezňu, ale nič také nepadlo,“ hovorí Renáta Mišová, šéfka bratislavskej vegánskej reštaurácie Balans bistro. Pred pár dňami spolu s kolegyňou Evou Murkovou školila zamestnancov školských jedální. Mišová sa pripravovala na to, že na workshop prídu skúsené kuchárky, aké si pamätá zo školskej jedálne, a budú sa novinkám brániť. Uznáva, že sa zmýlila, účastníci kurzu ju príjemne prekvapili. „Všetci boli veľmi zvedaví, až sme sa čudovali, koľko toho chceli vedieť a akí tomu boli naklonení.“

Vegánske jedlá neobsahujú žiadne mäso ani živočíšne produkty, napríklad ani vajcia alebo mlieko. Tieto jedlá sú od polovice septembra súčasťou denného menu napríklad v troch jedálňach Technickej univerzity (TU) v Košiciach. Priniesol ich tam dlhoročný vedúci stravovania Tibor Faragó. Videl, ako sa ujali na Karlovej univerzite v Prahe

Blahoželáme, máte dobrých priateľov!

Tento článok je normálne zamknutý, ale vy si ho môžete prečítať zadarmo vďaka tomu, že váš priateľ Tamara Stohlová je predplatiteľom Denníka N a článok vám venoval. Stačí zadať váš e-mail, nebojte sa, nikdy ho nepredáme inej firme.

Alebo môžete .

Slovensko

Teraz najčítanejšie