Denník N

Lekárka: Pacienti s aspergerom hovoria priamo a bez servítky, preto pôsobia ako nevychovaní

Grete Thunbergovej diagnostikovali Aspergerov syndróm, keď mala deväť rokov. Foto – TASR/AP
Grete Thunbergovej diagnostikovali Aspergerov syndróm, keď mala deväť rokov. Foto – TASR/AP

Pacienti s Aspergerovým syndrómom, ktorý diagnostikovali aj Grete Thunbergovej, sú „veľmi pedantní, dôslední a so zmyslom pre presnosť a detail“, vraví Daniela Ostatníková, lekárka a vedkyňa z UK.

„Vašimi prázdnymi slovami ste mi ukradli sny a detstvo. (…) Ľudia trpia. Ľudia zomierajú. Celé ekosystémy kolabujú. Sme na pokraji masového vymierania a jediné, o čom dokážete rozprávať, sú peniaze a rozprávky o nekonečnom ekonomickom raste. Ako sa opovažujete!

Budúce generácie vás sledujú. A ak sa rozhodnete sklamať nás, nikdy vám neodpustíme. Nedovolíme, aby vám to prešlo. (…) Prichádza zmena, či sa vám to páči, alebo nie.“

Uvedenými emotívnymi slovami, ktoré Greta Thunbergová vyslovila v pondelok na klimatickom samite v New Yorku, si švédska aktivistka mnohých pohnevala.

Greta Thunbergová na klimatickom samite v New Yorku. Zdroj – YouTube/Guardian

Vyčítali jej prejav, vzhľad aj účes

Český prezident Miloš Zeman ju označil za „hysterku“ a slovenský dezinformačný web o nej napísal, že je „rozdivočenou fúriou“. V zahraničí jej vyčítali aj intonáciu, vzhľad či účes. Ešte predtým – keď sa plavila na jachte do USA – jej niektorí priali, aby sa utopila.

Pripomeňme, že Greta má iba 16 rokov a je ešte dieťa.

O útokoch na svoju osobu v minulosti na sociálnej sieti povedala: „Keď ľudia plní nenávisti idú po vašom vzhľade a odlišnostiach, znamená to, že nemajú kam ísť. (…) Mám Aspergerov syndróm, čo znamená, že sa niekedy trochu líšim od normy.“

Nerozumejú spoločenským pravidlám

Aspergerov syndróm by mohol vysvetľovať odlišné správanie Grety, ktoré mnoho ľudí tak poburuje. Ide o vývojovú poruchu a Grete ju (spolu s obsedantno-kompulzívnou poruchou a selektívnym mutizmom) diagnostikovali, keď mala deväť rokov.

Hovorí sa, že chorobou trpeli napríklad Albert Einstein či Andy Warhol.

Fanúšikovia obľúbeného seriálu

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Človek

Veda, Zdravie

Teraz najčítanejšie