Denník N

Ako bol Fico v goriľom byte: S Paškom môžete počítať, dohodnem vám stretnutie

foto N - Tomáš Benedikovič
foto N – Tomáš Benedikovič

Znalecké skúmanie nahrávky Gorila, ktorá sa našla v Kočnerovom dome, potvrdilo, že hlasy na nahrávke sú pravé. Záznam zo spisu, ktorý bol v roku 2011 zverejnený na internete, ukazuje, ako Fico s Haščákom rozoberal politické pomery a hovoril mu, že v zdravotníctve môže počítať s Pavlom Paškom. Ten zomrel v roku 2018.

22. 3. 2006 (Jaroslav HAŠČÁK. Robert FICO)

14.32 hod. – 15.33 hod.

Haščák prichádza 14.00. Fico prichádza 14.32.

Fico prichádza priamo z autosalónu v Inchebe. Pýta sa Haščáka: „No čo, jak sa vám darí?“. Haščák odpovedá: „Dobre, poďme si sem sadnúť za stôl.“ Fico ide na WC. Po návrate sa Haščák pýta Fica, čo si dá. Fico si vyberá kolu.

Fico sa pýta Haščáka: „Čo hovoríte na čistiace procesy v Smere, ktoré som spustil?“ Haščák s nimi súhlasí, ale „otázka je, čo sa stalo s Fedorom (Flašíkom)“.

Fico odpovedá, že Fedor vyberal peniaze v mene strany. Haščák hovorí, že: „Tak sa cítil, takú mal pozíciu.“ Fico hovorí, že na to všetkých upozorňoval v predstihu.

Haščák hovorí, že sa to môže otočiť proti Ficovi a Flašík teraz môže Ficovi škodiť.

Fico hovorí: „Vy máte dostatok informácií podľa mňa. Čo je na mňa, mi povedzte. Čo môže na mňa použiť? Že som nejakú babu stískal na letisku?“ Haščák súhlasí, že to môže Ficovi skôr pomôcť ako uškodiť. Fico hovorí: „Aký biznis som ja robil kedy? Kde som bol?“

Haščák hovorí, že skôr by mohol použiť veci zvnútra, z kuchyne Smeru. Fico oponuje, že nemá čo rozprávať. Haščák súhlasí.

Haščák sa pýta, ako reagovali Flašíkovi parťáci. Fico hovorí, že „tí parťáci budú tiež dotknutí. Za chvíľočku. Tak isto. Nie všetko, ale sú tam ľudia, ktorí tiež pôjdu zo strany preč“. Haščák sa pýta, ako to funguje s ostatnými. Fico prisviedča, že bez problémov.

Haščák hovorí, že flašíkovci to vnímajú tak, že pomohli Ficovi. Fico oponuje, že strana mala 13 % keď ešte ani neexistovala, a po voľbách mala 13,5 %, čiže flašíkovci jej „bláznivou kampaňou“ vôbec nepomohli. Skôr mu narobili problémy. Fico jasne povedal podpredsedom Smeru: „Chlapci, vy sa musíte rozhodnúť, čo chcete. Buď chcete tú politiku robiť tu, alebo po telefóne.“ Fico hovorí, že v politike je 14 rokov, nie je samovrah a nedá sa po vstupe do vlády predať za 5,50.

So Širokým sa dá, s Poórom je to horšie

Haščák sa pýta, ako to vyzerá s Jurajom Širokým a Vladimírom Poórom. Fico odpovedá, že zo Širokým sa dá, ale s Poórom je to horšie. Haščák rozpráva Ficovi, že oni (Široký, Poór, Kiňo) nie sú zvyknutí na konkurenciu a súťaž na trhu a ich obchodovanie je postavené len na lobingu („žijú len z lobingu“). Fico sa pýta Haščáka na Širokého. Haščák vysvetľuje, že s ním mali konflikt v Chemolaku Smolenice a Široký sa odvtedy od Penty stráni. Fico sa pýta Haščáka, či má Široký Váhostav. Haščák prisviedča. Haščák hovorí, že väčšina Širokého podnikov ide od 10 k 5 (Chemolak, Plastika), Široký nemá zvládnuté moderné metódy riadenia „Corporate governance“, všetko má postavené na starých kamarátoch.

Haščák objasňuje svoj názor na ďalších sponzorov Smeru. Vladimír Poór má zdravý sedliacky rozum, ale všetky veci poníma vzťahovo a ťažko sa s ním obchoduje. Ivan Kiňo je neschopný. Brhela Haščák nepozná. Podľa Haščáka môžu byť v budúcnosti v Smere ešte problémy s Vladimírom Poórom (Haščák sa s ním pravidelne stretáva, nie sú partneri v obchodoch, ale vymieňajú si informácie). Fico hovorí, že odstavenie flašíkovcov v Smere vníma ako veľmi dôležité a správne a Smer môže na tom len získať. Haščák hovorí, že z pohľadu PR Flašík Smeru škodil. Haščák hovorí, že flašíkovci uvedený konflikt vnímajú inak.

Fico rozpráva všeobecne o Smere, o medzinárodnej akceptácii strany (ČR, MR, Rakúsko…). Haščák sa pýta na Američanov. Fico hovorí, že sa pravidelne stretáva s americkým veľvyslancom. Američania síce považujú Dzurindu za priateľa (kvôli Iraku), ale prípadná zmena vlády pre nich nepredstavuje ohrozenie záujmov USA. Tajomníci ambasády chodia na konferencie a semináre Smeru a živo sa zaujímajú o stanoviská Smeru. Americká ambasáda chystá Smeru návštevu USA na 19. apríla 2006. Fico rozpráva o neúspešných cestách Hrušovského a Dzurindu do USA, odkiaľ nepriniesli nič, ani len prísľub zmeny vízovej politiky.

Vracajú sa späť k vnútornému očistnému procesu v Smere, ktorý Fico vníma veľmi pozitívne. Haščák oponuje, že sa to vnútornými procesmi v strane (štiepenie) môže obrátiť proti Ficovi. Fico argumentuje: „Ukážte mi človeka v Smere, okrem Kaliňáka a Pašku, o ktorých sa postarám, ktorý by efektívne v Smere založil platformu.“

Haščák hovorí: „Beňová.“ Fico odpovedá: „Beňová je mŕtva.“ Nakoniec sa zhodnú, že Beňová im môže zobrať tak maximálne 2 – 3 % hlasov. Fico hovorí, že Beňová najprv vystrájala, ale potom akceptovala Ficovo rozhodnutie. Fico je presvedčený, že do volieb bude Smer stabilný. Otázna je situácia po voľbách.

Haščák hovorí Ficovi, že to vychádza tak, že Smer bude po voľbách tvoriť vládu s SMK a KDH. Iný variant podľa Haščáka nie je. Fico sa smeje, že prečo si Haščák myslí, že nemôže urobiť vládu s Dzurindom (SDKÚ). Haščák ukazuje Ficovi analýzy možných koaličných zoskupení. Penta robí teraz neverejný prieskum verejnej mienky na 3000 respondentoch. Závery budú do 2 týždňov. Haščák ich pošle aj Ficovi. Haščák má iné materiály, z ktorých vychádza Smer 24 % hlasov, HZDS 13 %, SDKÚ 15 % (Haščák si myslí, že len 14 %, ale dal im 15 %), SMK 10 %, KDH 8 %, SF 4,5 %, SNS 7 %, ostatní sa nedostali. Haščák vychádzal pri svojich výpočtoch z 2 premís, všetky koalície budú musieť mať nad 80 poslancov a osobné animozity medzi stranami. Pri variante koalície Smer a SDKÚ to vychádza len na 75 poslaneckých kresiel, čo je veľmi nestabilné. Haščák ukazuje v materiáloch ďalšie varianty. Fico hovorí: „Skúste Smer, HZDS, SDKÚ“. Haščák hovorí, že to je 93 poslaneckých miest. Fico vysvetľuje, že Smer nemôže ísť do koalície s SMK a KDH. S KDH sa nedá komunikovať (KDH volajú Taliban), a keby išli do koalície s SMK, tak by to Smeru výrazne znížilo preferencie, pretože Smer robí aj národnú politiku.

Fico hovorí, že keby Smer nerobil národnú politiku, tak SNS má vo voľbách 15 % hlasov. Smer berie veľa hlasov aj KSS. Podľa Fica by bolo najlepšie, keby sa do parlamentu dostali aj SNS, aj KSS a jedinou možnou koalíciou by bola Smer, SDKÚ, HZDS. Haščák sa ho pýta na problémy s Mečiarom, vysvetľuje, že neverí, že medzi nimi nebudú problémy (všetci sú tzv. alfa samci, z ktorých vyžaruje ego). Fico pripúšťa aj možnosť, že sa s Mečiarom a Dzurindom dohodnú na osobe predsedu vlády, ktorou nebude nikto z nich. Fico hovorí, že SDKÚ aj HZDS si dali obrovský pozor na výber kandidátov do parlamentných volieb, Fico teraz čistí svojich kandidátov. Podľa Fica by to bola najstabilnejšia možná koalícia. Fico je pripravený urobiť ústupky a akceptovať 19 % daň z príjmov právnických osôb a 19 % daň z príjmov fyzických osôb do určitej výšky. Nad túto výšku by bola nejaká vyššia daň. Fico sa tiež chce dohodnúť na DPH. Cestovný ruch, stavebníctvo, zdravotníctvo budú mať nižšie DPH ako 19 %. V zdravotníctve bude treba urobiť zmeny. Na penzijný systém majú s SDKÚ a HZDS rovnaký názor. Druhý pilier zostane. Môžu sa pohrať s garanciami.

Fico celkovo nevidí koalíciu s SDKÚ a HZDS ako zásadný problém. Haščák hovorí, ako Smer nasiera Dzurindu s VÚC-kami. Fico hovorí, že v prípade koalície Smer, SDKÚ a HZDS vie u Slotu zabezpečiť aj skrytú podporu SNS (Slotovi by dali podpredsedu parlamentu).

S Lipšicom sa nedá dohodnúť

Fico hovorí o problematickej komunikácii s KDH. Hovorí o problémoch v komunikácii s Lipšicom v BN televíznej relácii. Fico sa vie dohodnúť s Petrom Mišíkom, s chlapcami z SDKÚ, ale nevie sa dohodnúť s Lipšicom, Minárikom alebo Palkom. Haščák hovorí, že sa s Minárikom občas stretáva a ťažko sa s nimi diskutuje.

SMK Ficovi neprekáža. S SMK sa dá komunikovať. Koalíciou s SMK by však Smer prišiel o dosť veľké množstvo, ktoré by prešlo do SNS. Fico nemá dôvod odovzdávať Slotovi za jednu koalíciu s SMK také veľké množstvo hlasov. Fico si chce národne orientovaného voliča ponechať aj do ďalších volieb a koalícia s SMK mu za jeho stratu nestojí. Fico sa pýta Haščáka, čo má znamenať nominácia Világiho do Slovnaftu. Haščák nevie. Haščák sa stretáva s Világim každý tretí deň. Világi sa údajne vyhol odpovedi. Világi podľa Haščáka navyše tomu biznisu ani nerozumie. Fico sa pýta, či to má súvis s voľbami (financovanie SMK). Haščák si myslí, že nie.

Rozprávajú o Ivanovi Miklošovi. Podľa Haščáka ho Fico preceňuje. Fico ho vníma ako šikovného zlodeja. Haščák hovorí, že Mikloš nekradne toľko, ako si Fico myslí.

Rozoberajú aj Rudolfa Zajaca. Haščák hovorí, že Zajac nedokázal dostať na svoju stranu stavovské organizácie. Fico sa pýta, prečo sa ho Dzurinda nezbavil. Haščák hovorí, že Dzurinda premeškal dobu, keď ho mohol vyhodiť. Novotný ako jeho možná náhrada je úplný neschopák.

Rozprávajú celkovo o situácii v zdravotníctve, Haščák sa pýta na pozíciu zdravotníctva v agende Smeru. Fico hovorí, že zdravotníctvo preskočilo za posledné roky všetky témy. Pre Smer je zdravotníctvo vynikajúci príklad, ako zlyhali reformy. Fico uvádza, že na téme zdravotníctva vyrástla preferenciami Martináková. Haščák hovorí, že jej pomohol Kmotrík (JOJ, TA3). Podľa Haščáka Martináková na zdravotníctve pohorí.

V odborných kruhoch je ako odborník cenený Pavol Paška. Haščák sa pýta na záujem Smeru o post ministra zdravotníctva. Fico hovorí, že sa o tento post nebudú biť. Možný kandidát Smeru je Pavol Paška, ktorý však má bližšie k sociálnym veciam (MPSVaR). Aj Fico preferuje obsadenie MPSVaR. Haščák sa pýta Fica, či sa môže stretnúť s Paškom. Fico súhlasí. Haščák vysvetľuje koncepciu Penty, že zdravotníctvo bude fungovať, len ak sa podmienky nastavia na maržu 7 – 10 % a čistú efektívnosť. K zdravotníctvu sa vyjadruje SF, Paška, Urbáni, Soboňa. Urbáni sa teší len na provízie z „ILS“ (projekt elektronizácie zdravotníctva) za 10 mld. Sk. Haščák vníma ako odborníkov len Pašku a Soboňu.

Pre Pentu je zdravotníctvo kľúčová vec a chce v ňom podnikať s primeranou maržou. Hovorí, že v energetike je marža 20 %. Podľa Haščáka sa tretina nemocníc musí zavrieť. Penta ide investovať 3 mld. Sk do nových polikliník. Do konca rozprávajú ešte o Pavlovi Paškovi. Fico hovorí, že Haščák môže s Paškom dlhodobo počítať. Z krátkodobého hľadiska však Paška neurobí nič, čo by mu zväzovalo ruky. Haščák bol raz s Paškom pred 5 rokmi (stretnutie cez Flašíka). Haščák ide budúci týždeň do Londýna na 2 dni. Fico mu dohodne stretnutie s Paškom.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Slovensko

Teraz najčítanejšie