Denník N

Focus: Spoločnú kandidátku OĽaNO a SMK nechce ani väčšina voličov týchto strán

Pred dvomi týždňami predstavil líder OĽaNO Igor Matovič „druhú časť plánu, ako poraziť mafiu“. Zameraná je na národnostné menšiny, Matovič pozval predstaviteľov mimoparlamentnej Strany maďarskej komunity, aby s ním rokovali o spoločnej kandidátke.

Matovič reagoval na čísla posledného prieskumu, podľa ktorých ani vládny Most-Híd, ani opozičná SMK, teda ani jedna z dvoch strán zastupujúcich maďarskú menšinu, nemá šancu na vstup do parlamentu. „Pozývame ich k spolupráci a chceme, aby boli súčasťou plánu, ako môže demokratická opozícia poraziť mafiu vo voľbách. Nenechajme národnostné menšiny v kúte,“ vyzval Matovič.

Spolupráca by teoreticky mohla byť výhodná aj pre Matoviča. Preferencie OĽaNO výrazne zaostávajú za výsledkom hnutia v parlamentných voľbách v roku 2016 a keď sa pozrieme na interval spoľahlivosti, podpora OĽaNO aj podľa posledného Focusu môže byť niekde okolo piatich percent. Hlasy voličov z juhu by mohli OĽaNO pomôcť.

Lenže podľa prieskumu Focusu pre reláciu Na telo s Michalom Kovačičom televízie Markíza by spoločná kandidátka OĽaNO a SMK bola pre obe strany obrovským rizikom, ktorý by mohol viesť k veľkej volebnej katastrofe.

Traja z piatich by OĽaNO/SMK nevolili

Čo ukázal Focus? Spoločná kandidátka by v celej populácii zrejme nemala veľký ohlas: rozhodné „dal by som jej hlas“ v prieskume Focusu povedalo len asi percento zo všetkých voličov. Ďalších 8,2 percenta voličov odpovedalo, že nad voľbou takejto kandidátky „uvažovali“, asi 85 percent voličov ju rovno odmietlo.

Dôležitejší ako pohľad na celú populáciu 

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Igor Matovič

Maďarská aliancia

OĽaNO

Slovensko

Teraz najčítanejšie