Denník N

Prvou obeťou boja za Trumpovo odvolanie je Ukrajina

Donald Trump. Foto - TASR/AP
Donald Trump. Foto – TASR/AP

Ukrajina je v hlbokej kríze, bola vojensky napadnutá susedom a je závislá od pomoci Západu. Trump to bezostyšne zneužil a ešte jej situáciu zhoršil.

Impeachment síce nie je rozhodnutím nezávislého súdu, ale ide o legitímny politický akt, o jednu formu kontroly legislatívnej moci, parlamentu, nad mocou výkonnou – v americkom vládnom systéme prezident fakticky plní aj funkciu premiéra.

Je to spôsob, ako môže parlament výkonnej moci zabrániť v tom, aby si robila, čo chce, a zároveň spôsob, ako ju volať na zodpovednosť v prípade, ak by príliš uletela. Impeachment je teda z logiky veci vždy súčasťou vnútropolitického boja, to je však v zásade v poriadku.

Začatie procesu impeachmentu proti Donaldovi Trumpovi trochu pripomína posledné odvolávanie premiéra v slovenskom parlamente. Aj keď si Trump odvolanie z funkcie zaslúži, demokrati vedia, že tento impeachment s veľkou pravdepodobnosťou nebude úspešný, lebo v senáte nezíska podporu potrebného počtu republikánskych senátorov.

Aj mnohí z nich síce majú Trumpa plné zuby, ale asi nepotopia vlastného prezidenta, zároveň dnes najnádejnejšieho a vlastne jediného kandidáta republikánov na tento úrad pred budúcoročnými prezidentskými voľbami. To by znamenalo minimálne vážny rozkol v strane a prakticky istú krutú volebnú porážku.

Tento impeachment teda bude hlavne politické divadlo, od ktorého si demokrati sľubujú niekoľko vecí. Chcú dosiahnuť, aby sa republikáni voličom predviedli ako ľudia, pre ktorých je stranícky záujem dôležitejší ako demokracia a vláda práva.

Chcú mobilizovať vlastný tábor, aby sa bez ohľadu na názorové nezhody proti spoločnej hrozbe zjednotil za kandidáta

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Donald Trump

Vojna na Ukrajine

Volodymyr Zelenskyj

Komentáre

Teraz najčítanejšie