Denník N

Fico dostáva jednu bombu za druhou (udalosti týždňa)

Radičová, Štrasser, Petková, Vašečka a Choleva vyberajú udalosť, prešľap a podcenený moment týždňa.

Iveta Radičová, bývalá premiérka

Udalosť týždňa

Konečne už aj minister financií zaregistroval problémy s rozpočtom. Rastúci výpadok daní a odvodov z dôvodov slabšieho výkonu ekonomiky, pribrzdenia domácej spotreby, trhu práce a zavedenia balíčka koaličných opatrení. „Nehovorí sa mi to ľahko, ale situácia je vážna,“ konštatuje minister financií za Smer. No tak azda by už bolo načase sa zobudiť a predložiť balík konsolidačných opatrení. To však pred voľbami ťažko.

Prešľap týždňa

Stále častejšie sme svedkami uplatňovania Overtonovho okna, systému, postupu, ktorý umožňuje normalizovať to, čo bolo ešte nedávno tabu. Politicko-mediálna manipulácia, na konci ktorej je v spoločnosti presadené to, čo predtým bolo nemysliteľné, opovrhnutiahodné. „Okno možností“ normalizuje nevychovanosť, vulgárnosť a neakceptovateľné prejavy najvyšších predstaviteľov zákonodarnej moci. Verejná mienka začína diskutovať, dokonca popularizovať ešte donedávna spoločnosti cudzie a úplne zavrhnuté či odmietané spôsoby správania. Nenávisť a nevraživosť sa dostali do štádia aktuálnej politiky. A aktuálnej nálady a postojov v spoločnosti.

Podcenená udalosť

Pár mesiacov pred voľbami je vnútorný konflikt v SaS problém pre voliča ktorejkoľvek zo strán demokratickej opozície. Konflikt z minulosti ostáva otvorený, ale pre budúcnosť je nesmierne dôležité, aby SaS svoj vnútorný rozkol zvládla a uzavrela čím skôr.

 

Ján Štrasser, spisovateľ

Udalosť týždňa

Zrejme nie celkom rozumiem trhovej ekonomike, ale ak je v nej možné niečo také ako pondelňajší bankrot cestovnej kancelárie Thomas Cook, ktorá tak nechala napospas osudu státisíce svojich klientov v dovolenkových rezortoch na celom svete, potom to asi s ňou nebude všetko v poriadku. Naozaj je možné v 21. storočí a v civilizovanom hospodárskom prostredí vytvoriť situáciu, ktorá má črty doslova humanitárnej katastrofy?

Podcenená udalosť

Pellegrini k Druckerovi? Optimistický scenár niektorých mojich priateľov, že sa Pellegrini trhne od Fica k Druckerovi, sa vo štvrtok skončil – premiér si zjavne vyhodnotil, že by to nebola dobrá voľba, naopak, povedie kandidátku Smeru do volieb 2020. Nevoličom dnešnej vládnej koalície by to nemalo byť jedno, lebo ak sa bude opozícia – stará či nová – správať tak, ako to predvádza pár mesiacov pred voľbami, budeme tu mať ďalšie štyri roky ficizmu à la Orbán. A možno aj s niečím ešte horším – s výhybkou prehodenou na širokorozchodnú: rubeľ namiesto eura, povinná ruština namiesto povinnej angličtiny (tým, že angličtinu vyňala spod povinnej voľby učiť sa ju, už prvý krok Lubyová urobila) a s Putinovým Ruskom na večné časy. Až také je to jednoduché.

Prešľap týždňa

Po tom, čo Hranol vyvádzal v parlamente pri stredajšej voľbe ústavných sudcov, by sa mal (by ho mali) z komplexu Bonaparte vysťahovať na jedinú adresu – na ostrov Elba. Nie, rovno na Ostrov svätej Heleny.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Slovensko

Teraz najčítanejšie