Denník N

Biela noc rozžiarila Bratislavu už piatykrát. Čo je na tom najlepšie? Bude trvať až do nedele (+foto)

Foto N - Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

Kto bol na Bielej noci, vie, že je unikátna. Vie aj to, že plné ulice a preplnené okolie diel môžu dojem z unikátnych umeleckých inštalácií aj pokaziť.

Po piatkovej noci môžeme skonštatovať, že piaty ročník Bielej noci v Bratislave je definitívne iný ako tie predchádzajúce. Čo chýba? Práve tá povestná tlačenica. Prečo? Pretože Bratislavčania si môžu svetelný festival užívať ešte ďalšie dve noci.

„Je pravda, že pri bohatom programe je náročné vychutnať si všetky diela v jeden večer. Veríme, že predĺženie formátu divákom festival spríjemní a že sa k obľúbeným dielam vrátia aj opakovane,“ vysvetľuje umelecká riaditeľka festivalu Zuzana Pacáková.

Na rozdiel od predchádzajúcich ročníkov, ktoré skúšali trpezlivosť návštevníkov problémami s dopravou alebo extrémami počasia, prebehla piatková noc bez väčších komplikácií.

Foto N – Robert Barca

Foto N – Robert Barca

Foto N – Robert Barca

Štart pri River Parku

Festival odštartovali slávnostným odhalením sochy výtvarníka Viktora Freša s názvom Circle Head. Keďže Biela noc na Slovensku oslavuje prvú dekádu, organizátori sa rozhodli umiestniť do verejného priestoru aj túto trvalú inštaláciu. Plastika inšpirovaná japonskými kokeshi bábikami bude umiestnená na nábreží vedľa River Parku.

Okrem Frešovej novej sochy mohli návštevníci vidieť aj interaktívnu priestorovú inštaláciu String od kolektívu Numen, ktorá sa zahráva s vaším orientačným zmyslom, či komiksovú raketu od britských dizajnérov Filthy Lukera a Pedra Estrellasa, ktorí do Bratislavy priniesli aj dve ďalšie diela – chápadlá gigantickej chobotnice a okatý strom.

Po úvodnom slove od organizátorov sa návštevníci rozpŕchli po tzv. vodnej trase, ktorá sa tiahne pozdĺž Dunaja až po Euroveu.

Foto N – Robert Barca

Foto N – Robert Barca

Foto N – Robert Barca

Monumentálna bublina

Kým po historickom centre je roztrúsených viacero menších diel, videoinštalácií či objektov, najsilnejší dojem zanechá veľká plastová bublina na Hlavnom námestí s názvom The Big Mass od prestížnej umeleckej skupiny Plastique Fantastique, pred ktorou sa v piatok večer tvorili rady.

Dielo s výmerou 130 metrov štvorcových, ktoré poukazuje na hrozbu zahltenia sveta plastmi, tvorí monumentálna priesvitná bublina, ktorá má vo vnútri ďalších sedem samostatných objektov. Tie si môžete pozrieť zblízka, keďže do bubliny sa dá vstúpiť. Na rozdiel od iných inštalácií sa toto dielo bude počas víkendu meniť a vyvíjať, takže návštevníkov čaká vždy trochu iný zážitok.

V piatok večer bolo mesto

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Biela noc

Kultúra, Slovensko

Teraz najčítanejšie