Denník N

Impresionizmus nie je len Monet, ukazuje pražská výstava

Kúpajúce sa ženy od Paula Cézanna na výstave francúzskeho impresionizmu v Prahe. Foto - Národní galerie
Kúpajúce sa ženy od Paula Cézanna na výstave francúzskeho impresionizmu v Prahe. Foto – Národní galerie

Česká Národná galéria láka na výstavu francúzskeho impresionizmu. V zapožičanej zbierke pritom nie je len Renoir či Degas, ale aj prvé maliarky známeho umeleckého smeru.

V ich talent nikto neveril, veď akoby mohol? Ženy boli odmalička vychovávané ako slušné dcéry, neskôr dobré manželky a matky. Ak bola niektorá v 19. storočí výnimočne nadaná, považovalo sa to za prekliatie v rodine. Napriek spoločenským predsudkom a komplikovanej ceste k uznaniu sa niekoľkým podarilo uspieť.

Jednou z nich bola Berthe Morisot, ktorá nechcela byť len modelom pre obrazy Édouarda Maneta, ale sama túžila maľovať. Vďaka svojmu odhodlaniu chvíľu študovala u maliara Camilla Corota, aby sa nakoniec osamostatnila a ako prvá žena v histórii sa zúčastnila parížskej výstavy impresionistov.

Na prvý pohľad môže ľahkým a vzdušným rukopisom pripomínať Maneta, no tam sa ich podobnosť končí. Morisotovej maľby sú intímne, jej modelky menej vyzývavé, no stále ženské. Že jej meno počujete prvýkrát? To nič, predstavuje ju Národná galéria Praha, ktorá Morisot uprednostnila pred Manetom a láka na ňu návštevníkov výstavy francúzskeho impresionizmu.

„Vedeli sme, že už len názov ‚francúzsky impresionizmus‘ priláka návštevníkov, a mohli sme si dovoliť spropagovať výstavu cez niečo neobvyklé. Chceli sme ukázať, že tu boli aj ženy, ktoré maľovali rovnako dobre,“ hovorí Veronika Wolf, riaditeľka výstav pražskej Národnej galérie.

Morisotovej obrazy sú zastúpené popri krajinomaľbách Clauda Moneta, parížskych bulvároch Camilla Pissara, prístavoch Alfreda Sisleyho či pozemského raja Paula Gauguina.

Pražskej Národnej galérii sa francúzskych impresionistov podarilo zapožičať z dánskeho múzea Ordrupgaard a vystavuje ich v paláci Kinských na Staromestskom námestí.

Ako sa obrazy francúzskych maliarov ocitli v Dánsku a potom v Prahe?

Radosť a jednoduchosť

Múzeum Ordrupgaard, situované pri Kodani, vlastní zbierku finančníka Wilhelma Hansena, ktorému sa počas prvej svetovej vojny podarilo vytvoriť jednu z najvýznamnejších kolekcií impresionizmu.

Keďže dánske múzeum sa do budúceho roka rekonštruuje, rozhodlo sa zapožičať svoje obrazy európskym galériám. Po Francúzsku, Kanade a Švajčiarsku sa maľby dostali do Česka, aby tam do polovice októbra predstavili ikony francúzskeho impresionizmu.

Ten patrí medzi najznámejšie umelecké smery a láka ľudí predovšetkým vďaka optimistickým maľbám s jasnými farbami, pozitívnemu zobrazeniu prírody aj mesta a vďaka témam, ktoré sú prístupné každému.

Dánske múzeum Odrupgaard zapožičalo do Prahy aj maľby Alfreda Sisleyho a Clauda Moneta. Foto – Helena Fikerová, Národní galerie

„Divák nepotrebuje špeciálne vzdelanie, aby rozumel obrazu, aby mu bolo jasné, že na maľbe je záhrada alebo váza s kvetmi,“ vysvetľuje Wolf s tým, že popularita impresionizmu vychádza aj z potešenia či radosti, ktoré tieto obrazy vyvolávajú.

Impresionisti však sprvu šokovali, pretože

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Kultúra

Teraz najčítanejšie