Denník N

Matej Tóth nedokončil majstrovstvá sveta. Lepšie ako skončiť v nemocnici, povedal

Matej Tóth počas MS v Dauhe. Foto - TASR
Matej Tóth počas MS v Dauhe. Foto – TASR

Preteky nedokončila ani Mária Katerinka Czaková.

Reportéri Denníka N v podcaste Športového newsfiltra hodnotia Petra Sagana aj Mateja Tótha:

Matej Tóth nedokončil majstrovstvá sveta v chôdzi na 50 km v katarskej Dauhe, neobjavil sa na medzičase na 29. kilometri. Do cieľa neprišiel ani Yohann Diniz, majster sveta spred dvoch rokov a svetový rekordér – nevydržal ani 20 kilometrov.

Vyhral Japonec Yusuke Suzuki (4:04:20 h), ktorý bol na prvej priečke od prvých metrov. Striebro berie João Vieira z Portugalska (+39 s), bronz Evan Dunfee z Kanady (+42 s).

Preteky sprevádzalo extrémne počasie, na trati bolo 32 stupňov Celzia pri 79-percentnej vlhkosti vzduchu. Pre extrémne teploty presunuli maratóny a chodecké disciplíny do nočných hodín, štartovalo sa preto o 23.30 miestneho času (u nás bolo o hodinu menej).

Tóth nedokončil len svoju druhú päťdesiatku v živote; predtým sa mu to stalo na MS 2011 v juhokórejskom Dägu.

Slovenský reprezentant si tak nevybojoval miestenku na budúcoročné olympijské hry v Tokiu, o ktorú sa pokúsi na tradičných jarných pretekoch v Dudinciach.

Zároveň s mužmi vyrazili na 50-kilometrovú trať aj ženy, no nedokončila ju ani Mária Katerinka Czaková, ktorá bola po 30. kilometri na 19. mieste s vyše 13-minútovou stratou na priebežne prvú Rui Liangovú z Číny.

Tá napokon aj získala zlato časom 4:23:26 h pred krajankou Maocuo Liovou (+3:14 min) a Eleonorou Annou Giorgiovou z Talianska (+5:47 min).

Podbean Player

Podcasty nájdete na: Apple Google Spotify Podbean  RSS

Foto – TASR

Kŕče v bruchu

Tóth referoval výbornú formu z posledného predšampionátového sústredenia, hoci mal posledný rok problémy s obomi zadnými stehennými svalmi.

„Od prvého kilometra som cítil, že to nejde, ako má. Po 20. či 25. kilometri sa to zlomilo, nestíhal som ani to smiešne tempo, ktoré sme kráčali. Bolo mi jasné, že je zle, keď som nemohol dobehnúť ženy, ktoré boli kolo pozadu,“ povedal Tóth pre RTVS.

„Telo mi dávalo jasne najavo, že na to nemám. Radšej som

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Matej Tóth

Šport a pohyb

Teraz najčítanejšie