Denník N

Fico priznal, že jedna poisťovňa nebude. Len odpútavali pozornosť od káuz, tvrdí Dôvera

Jednu zdravotnú poisťovňu ohlásil premiér Fico s dnes už bývalou ministerkou Zuzanou Zvolenskou. Foto – TASR
Jednu zdravotnú poisťovňu ohlásil premiér Fico s dnes už bývalou ministerkou Zuzanou Zvolenskou. Foto – TASR

Počas tejto vlády nebude jedna zdravotná poisťovňa, ako ju premiér ohlasoval.

V októbri 2012 premiér Robert Fico ohlásil, že na Slovensku bude len jedna zdravotná poisťovňa a nedá sa na tom už nič zmeniť. „Nemienime akceptovať, aby súkromné zdravotné poisťovne odoberali zisky z verejných zdrojov, ktoré idú do zdravotníctva, a tieto zisky používali na súkromné účely,“ povedal vtedy Fico.

V júni 2015 už hovorí inak. Jedna zdravotná poisťovňa počas tejto vlády nebude. Povedal to v rozhovore pre aktuálne.sk.

Až budúca vláda

Hoci jedna zdravotná poisťovňa by podľa neho pravdepodobne bola správnou cestou, problém je, že by poisťovne musela vláda vyplatiť. A to v prípade ich kúpy aj vyvlastnenia.

„Do akej miery by verejnosť bola pripravená akceptovať vyvlastnenie zdravotných poisťovní a vyplácanie peňazí do rúk nejakých súkromných firiem, ktoré dnes vlastnia tieto súkromné zdravotné poisťovne? Toto považujem za veľkú výzvu pre novú vládu,“ povedal v rozhovore.

Štát teraz ovláda najväčšiu Všeobecnú zdravotnú poisťovňu. Okrem nej sú na trhu aj súkromné poisťovne Union a Dôvera. Tú druhú donedávna vlastnili na polovicu skupina Penta a cyperská firma Prefto Holding, za ktorou viacerí videli údajného mecenáša Smeru Juraja Širokého. V máji tohto roku Penta oznámila, že polovičný podiel v Dôvere odkupuje a bude ju vlastniť celú.

Premiér o jednej poisťovni

My si nemôžeme v situácii, keď nám chýbajú finančné prostriedky v zdravotníctve, dovoliť, aby sa nám strácali desiatky miliónov eur v súkromnom priestore len preto, že niekto vytvoril v minulosti súkromným zdravotným poisťovniam možnosť podnikať s verejnými zdrojmi.

Robert Fico, júl 2012

Nemienime akceptovať, aby súkromné zdravotné poisťovne odoberali zisky z verejných zdrojov, ktoré idú do zdravotníctva, a tieto zisky používali na súkromné účely.

Robert Fico, október 2012

Myslím si, že nepatríme medzi ľudí (hovorím teraz o vláde), ktorí by menili pod tlakom médií alebo opozície svoje stanovisko. Je politicky rozhodnuté – bude jedna zdravotná poisťovňa a súkromné zdravotné poisťovne nebudú vyťahovať peniaze z vreciek ľudí.

Robert Fico, december 2012

Do akej miery by verejnosť bola pripravená akceptovať vyvlastnenie zdravotných poisťovní a vyplácanie peňazí do rúk nejakých súkromných firiem, ktoré dnes vlastnia tieto súkromné zdravotné poisťovne? Toto považujem za veľkú výzvu pre novú vládu.

Robert Fico, jún 2015

Ako to malo vyzerať

Po vyhláseniach premiéra z minulosti začalo ministerstvo zdravotníctva, vtedy ešte na čele so Zuzanou Zvolenskou, pripravovať spájanie poisťovní. V októbri 2012 jeho zavedenie schválila aj vláda.

V projekte, ktorý ministerstvo vypracovalo, bol tiež harmonogram. Podľa neho mal štát od decembra 2012 do apríla 2013 vybrať poradcu na vytvorenie jednej poisťovne. V máji 2013 mal začať platiť špeciálny zákon o jednej poisťovni.

Potom mal štát začať rokovať s poisťovňami o ich kúpe. Ak by sa na nej dohodli, jedna poisťovňa mala začať fungovať od januára 2014.

Vláda počítala aj s prípadom, že by sa so súkromnými poisťovňami nedohodla – v tom prípade ich chcela vyvlastniť. Ak by ich musela vyvlastniť, vznikla by podľa pôvodného harmonogramu jedna poisťovňa v júli 2014.

Dôvera: Mala odpútať pozornosť

Štátna Všeobecná zdravotná poisťovňa vyjadrenia premiéra nekomentuje. Napísala len, že sa bude riadiť platnými zákonmi.

Najväčšia súkromná poisťovňa Dôvera bola zhovorčivejšia. Podľa nej sa potvrdilo, že téma jednej poisťovne, ktorú živila súčasná vláda, nemá opodstatnenie a podporu odborníkov.

„Slúžila len na odpútavanie pozornosti od káuz, netransparentnosti a bezuzdného plytvania v zdravotníctve, či už to bol nákup CT prístroja, alebo zákazky na stravovanie a upratovanie nemocníc a ďalšie,“ tvrdí poisťovňa.

Mrzí ju, že vláda premrhala svoju jedinečnú šancu uskutočniť v zdravotníctve zmeny k lepšiemu a namiesto toho veľkú časť svojho úsilia venovala takým „politickým nezmyslom, ako sú zákaz zisku a vznik štátneho monopolu v zdravotnom poistení“.

Druhá súkromná poisťovňa, ktorej hrozilo vyvlastnenie Union hovorí, že viac poisťovní pomáha zvyšovať konkurenciu na trhu zdravotného poistenia a služieb. „Zdravotníctvo dnes čelí oveľa vážnejším problémom, ako je otázka jednej zdravotnej poisťovne. Dúfame preto, že namiesto straty času neustálym „oprašovaním“ témy o unitarizácii by sme ho mohli využiť na diskusiu o tom, čo kvalitu zdravotnej starostlivosti na Slovensku skutočne zlepší,“ dodala poisťovňa.

 

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Dnes na dennike.sk

Ekonomika

Teraz najčítanejšie