Denník N

Bývalá tenistka: Život niektorých hráčok hraničí s prostitúciou. Spávajú u sponzorov a agentov

Klaudia Malenovská. Foto - Romana Gulišová
Klaudia Malenovská. Foto – Romana Gulišová

Patrila k najlepším juniorským tenistkám na svete, ale časom sa ocitla v iluzórnom svete, v ktorom sa tisíce hráčok neúspešne pokúšajú o to isté – dostať sa do najlepšej svetovej stovky. „Tisíci hráč futbalu je milionár. Tisíci hráč tenisu je človek bez domova,“ hovorí v otvorenom rozhovore Klaudia Malenovská, ktorá dnes pomáha iným športovcom zvládať koniec kariéry.

Zahrali ste si počas kariéry s nejakými známejšími hráčkami, ktoré dnes vídavame na okruhu WTA?

Samozrejme, na turnajoch som sa stretla so všetkými Slovenkami z prvej stovky, takže tie ani netreba spomínať. Ešte v pätnástich som napríklad porazila Dominiku Cibulkovú. Na desaťtisícovom turnaji ITF v Prahe som zdolala Kristínu Plíškovú, ktorá je teraz 81. v rebríčku WTA. Veľmi dobrý zápas som hrala vo finále turnaja v Bratislave s Anastasijou Sevastovovou, v treťom sete som prehrala 3:6. S ňou mám aj zaujímavú príhodu. Takmer sedem rokov po tom zápase som ju stretla na turnaji vo Viedni ako trénerku s cigaretou v ruke. Povedala, že trénuje a nevie, čo bude robiť ďalej. A pozrite sa, dnes je 18. hráčka sveta. Keď sme si písali, povedala, že stretla neskutočného trénera. Prišiel zlomový bod, tak to niekedy chodí.

Kam ste sa dostali v seniorskom rebríčku WTA?

Najvyššie na 575. miesto. Keď sa pozriete na väčšinu mojich zápasov v archíve ITF, uvidíte prehraté zápasy v prvých kolách s hráčkami, ktoré to potom dotiahli minimálne do druhej stovky WTA. Smola? Neviem.

Čím je charakteristická bublina, v ktorej žije hráčka, ktorá sa chce stať tenisovou hviezdou? 

Pre profesionálne hráčky okolo 200. až 500. miesta v rebríčku WTA je charakteristické naháňanie sa z lietadla do lietadla, pôsobenie v európskych ligách, v ktorých si aspoň čo-to môžu zarobiť na ďalšiu letenku, a večná samota. Tenis sa nedá hrať bez peňazí. Preto sa veľa hráčok rozhodne hrať tímové zápasy v Nemecku, Rakúsku, Francúzsku a iných európskych krajinách, kde dostanú od päťsto do tisíc eur za zápas ako prémiu. Takto prežijú celé leto s tenisovou taškou a zarobia si aspoň toľko, aby vyžili do začiatku sezóny. Niektoré v zime trénujú deti alebo nerobia nič. Sú také unavené a vyčerpané, že sa dávajú pol roka dokopy. Špeciálnou kategóriou sú francúzske Prize Money turnaje, na ktorých to hraničí až s prostitúciou.

Ako môže tenisový turnaj hraničiť s prostitúciou?

Hráčky

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Rozhovory

Životy žien

Šport a pohyb

Teraz najčítanejšie