Denník N

Päť vecí, ktoré ak by Andrej Danko vedel o reforme nemocníc, bol by asi za

Foto N - Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

V nedeľu predseda SNS Andrej Danko nazval reformu nemocníc ministerky Kalavskej „odrbom“ a píše o rušení nemocníc. Na októbrovej schôdzi o nej majú hlasovať v prvom čítaní poslanci. Prinášame preto vysvetlenie, o čom konkrétne reforma je, a ako by mala zmeniť zdravotníctvo do roku 2030, ak by sa naozaj splnilo, čo je v zákone napísané.

Celú verziu textu majú k dispozícii všetci predplatitelia Denníka N.

Najdôležitejšie veci, ktoré treba vedieť o reforme nemocníc:

  • Nemocnice sa rušiť nebudú, ale v niektorých nebudú robiť akútne zákroky.
  • Niektorí ľudia budú mať do nemocnice ďalej, ale aj tak to bude pre nich bezpečnejšie.
  • Poisťovne budú merať, ktorá nemocnica čo a ako robí, a podľa toho sa povie, čo ktorá nemocnica zvláda na dobrej úrovni.
  • Nakoniec bude menej (ale dosť) postelí pre akútnych pacientov a viac lôžok pre chronických pacientov.
  • Zmeny budú postupné, trvať by mali 11 rokov.

Ako je to s rušením nemocníc

Jeden z najčastejších argumentov proti reforme zo strany SNS, ale aj predsedu Smeru Roberta Fica je, že sa budú rušiť nemocnice. Nemajú však zanikať, majú meniť to, čo robia. Zjednodušene by malo byť po reforme viac nemocníc, ktoré nebudú poskytovať akútnu starostlivosť, ale budú mať chronické či doliečovacie lôžka.

Ako by to malo fungovať? Skúsme to vysvetliť na príklade. Pacient z Malaciek má ísť na operáciu chrbtice. Prijmú ho v nemocnici v Malackách, urobia mu testy, pripravia ho na operáciu. Na samotný výkon však pôjde do nemocnice vyššieho typu, kde s takými výkonmi majú skúsenosti, a teda tam bude skúsený personál.

Ak po výkone nebude mať pacient komplikácie, môžu ho previezť späť do Malaciek, kde bude bližšie k rodine, ale kde bude aj dosť personálu, ktorý sa o neho bude môcť starať. Zároveň by tam mal dostať napríklad aj rehabilitácie alebo inú následnú starostlivosť, ktorú bude potrebovať.

Nemocnice sa rozdelia na jednotlivé typy podľa toho, akú náročnú starostlivosť budú mať na starosti. Ako by to malo vyzerať: najzložitejšiu starostlivosť budú poskytovať národné nemocnice. Budú štyri – v Bratislave, Košiciach, Banskej Bystrici a v Martine. V Bratislave to budú nemocnice na Kramároch alebo na Rázsochách, ak sa dostavajú, a v Ružinove.

Druhý stupeň nemocníc budú regionálne, ktoré budú poskytovať menej náročnú starostlivosť a bude ich šesť. Podľa dokumentov ministerstva zdravotníctva, ktoré má Denník N k dispozícii, by v roku 2030 mali byť regionálnymi veľké štátne zariadenia v Nitre, Prešove, Trenčíne a menšie nemocnice v Poprade a Lučenci. Regionálnou má byť aj nová nemocnica v Michalovciach, ktorá patrí pod sieť nemocníc Penty Svet zdravia.

Okrem toho sa zatiaľ ráta s regionálnou nemocnicou v Žiline, aspoň kým sa nepostaví tunel Višňové.  Až do dokončenia sa totiž vinou ciest nedá zabezpečiť, aby sa dostali ľudia zo Žilinského kraja do nemocnice vyššieho stupňa do hodiny.

Preto by Fakultná nemocnica v Žiline mala mať najskôr vyšší status, po dokončení tunela Višňové by sa mal znížiť.

Tretia skupina nemocníc bude poskytovať základnú starostlivosť. Ide o lokálne nemocnice, ktorých má byť 32. Okrem toho budú fungovať aj detské nemocnice, špecializované ústavy a liečebne. Nemocnice, ktoré nebudú v žiadnej skupine, budú môcť poskytovať len také zákroky, ktoré budú robiť dostatočne často.

https://danielkerekes.carto.com/builder/7d32877f-f9b6-4be7-b47b-2d49d81d03bd/embed

Autor mapy: Daniel Kerekes

Starostlivosť bude ďalej, ale bude bezpečnejšia

Nemocnice ministerstvo rozdelilo podľa vzdialenosti. Slovensko si rozdelilo na desať regiónov a v každom z nich musí byť jedna regionálna alebo národná nemocnica. Okrem ôsmich krajov tak do rozdelenia pribudli Michalovce a Lučenec.

V praxi to znamená, že lokálnu nemocnicu, ktorá poskytuje základnú starostlivosť, má mať pacient do pol hodiny jazdy autom. Vyššiu – regionálnu – do hodiny a najvyššiu starostlivosť v národnej nemocnici má mať do dvoch hodín jazdy autom.

Zložité výkony sa majú centralizovať, aby mal personál väčšie skúsenosti, čo podľa výskumov znižuje komplikácie či opätovné zákroky. Zároveň má Slovensko veľký problém s nedostatkom personálu. Starostlivosť tak pre niektorých pacientov bude ďalej, ale bude bezpečnejšia.

Podľa toho, v akej skupine nemocnica bude, takú starostlivosť bude musieť zabezpečiť.

Čo konkrétne majú zabezpečovať jednotlivé typy nemocníc? 

  1. Prvá skupina sú lokálne nemocnice. V nich musí byť chirurgia, vnútorné lekárstvo, pediatria, neurológia, gynekológia, oddelenie anesteziológie a intenzívnej medicíny spolu s jednotkou intenzívnej starostlivosti a následná starostlivosť.

    Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Andrej Danko

Reforma nemocníc

Zdravotníctvo

Ekonomika, Slovensko

Teraz najčítanejšie