Denník N

Beblavý u Kisku: Nová epizóda z dejín politickej neokrôchanosti

Miroslav Beblavý počas ustanovujúceho snemu strany Za ľudí. Foto - TASR
Miroslav Beblavý počas ustanovujúceho snemu strany Za ľudí. Foto – TASR

Vystúpenie Miroslava Beblavého na zakladajúcom sneme strany Za ľudí bolo možno taktické, ale celkom iste netaktné až neslušné.

Keď na zakladajúcom sneme strany Za ľudí vyzval Miroslav Beblavý v mene koalície PS/Spolu túto stranu, aby sa spojili do predvolebnej trojkoalície, a odvolal sa na prieskum Focusu, bolo to prinajmenšom netaktné. Správnejšie by bolo asi použiť výraz neslušné.

Zakladajúci snem strany okrem formálnej funkcie, akou je zvolenie jej funkcionárov a prijatie stanov, slúži aj ako psychologicky dôležité slávnostné potvrdenie politickej identity novej strany.

Prijať pozvanie na taký snem a hneď prítomných vyzvať, aby sa tejto identity vzdali, by mohli účastníci snemu oprávnene vnímať ako dupanie slona po porceláne. Ale keďže slon zrejme netuší, čo je to porcelán, kým Miroslav Beblavý veľmi dobre vie, čo je to politická identita, mohli jeho vystúpenie oprávnene vnímať aj ako úmyselný podraz.

Každému, kto len trochu rozumie politickému marketingu, musí byť jasné, že koalícia PS/Spolu sa chcela týmto prejavom pasovať za zjednocovateľku síl. A súčasne verejne ukázať prstom na zaskočeného Andreja Kisku, že on sa spájať nechce. Je to možno premyslená politická taktika, ale celkom iste je to najmä politická netaktnosť.

Keby koalícia PS/Spolu považovala spojenie s Kiskovou stranou za svoj prvoradý politický cieľ, bola by

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Progresívne Slovensko

Za ľudí

Komentáre

Teraz najčítanejšie