Denník N

Technicky zdatný, no bez vízie a vplyvu. Ako dopadlo vypočúvanie Šefčoviča

Maroš Šefčovič na vypočutí v Európskom parlamente. Foto - TASR/AP
Maroš Šefčovič na vypočutí v Európskom parlamente. Foto – TASR/AP

Slovenský kandidát do Európskej komisie má ako prvý za sebou vypočutie v europarlamente.

Bez veľkých ťažkostí, ale aj emócií. Slovenský kandidát na eurokomisára Maroš Šefčovič má ako prvý za sebou trojhodinové „grilovanie“ v Európskom parlamente.

Každý člen Komisie musí pred vymenovaním prejsť vypočutím europoslancov, či je na svoju funkciu vhodným kandidátom.

Prvý problém von der Leyenovej

Vzhľadom na to, že Šefčovič získal portfólio, ktorému sa už venoval, sa nečakala žiadna dráma. Nehrozilo mu ani nič podobné ako kandidátom z Maďarska a Rumunska, ktorých pre konflikt záujmov výbor pre právne záležitosti nepustil na vypočutie.

Nová šéfka Komisie Ursula von der Leyenová si preto už vyžiadala nové mená od vlád v Budapešti aj Bukurešti, ktoré rýchlo ustúpili a nominovali diplomatov.

„Sú v konflikte záujmov a nehodia sa na svoje budúce pozície,“ rozhodol dvakrát za sebou právny výbor o Maďarovi Lászlóovi Trócsányim a Rumunke Rovane Plumbovej.

„Je pre mňa veľmi ťažké komentovať takú čerstvú situáciu, ktorá sa týka mojich dvoch kolegov. Výbor mal však na to plné právo,“ odpovedal Šefčovič, keď sa ho pýtali na prvý problém, s ktorým Komisia narazila v parlamente.

V Šefčovičovom prípade sa konflikt nečakal. Získal post komisára pre medziinštitucionálne vzťahy a strategický výhľad. Dodatok je novinkou, ktorá robí funkciu o niečo zaujímavejšou, aj tak je však považovaná za jednu z najmenej zaujímavých spomedzi 26 komisárskych postov.

Má riešiť vzťahy medzi jednotlivými inštitúciami EÚ.

Štefanec: Začalo sa slabšími váhami

„Aj v pokynoch sme dostali, že sa má začať tými najmenej dôležitými portfóliami,“ povedal

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Maroš Šefčovič

Slovensko, Svet

Teraz najčítanejšie