Denník N

Väčším obchodom chce SNS prikázať, aby darovali potraviny na charitu

Už viac ako dva a pol roka nemusia obchody na Slovensku vyhadzovať nepredané trvanlivé potraviny, ktoré sú po dobe minimálnej trvanlivosti. Môžu ich darovať registrovaným charitatívnym organizáciám či zariadeniam sociálnych služieb – aj to robia.

Teraz chce však koaličná SNS obchodníkom prikázať, aby spomínané potraviny povinne darovali charite. Z dobrovoľnej bázy by sa tak stala povinná s hrozbou pokuty za nesplnenie povinnosti od 100 do 100-tisíc eur.

S takým návrhom prišla poslankyňa SNS Eva Antošová v ďalšej novele zákona o potravinách, ktorú predložila do parlamentu. Jej cieľom je podľa nej zmierniť dopady globálneho problému plytvania s potravinami.

Ak novelu parlament schváli, darovanie potravín po dobe minimálnej trvanlivosti by sa malo povinne zaviesť od 1. januára budúceho roku.

Potraviny označené dátumom minimálnej trvanlivosti:

  • Po termíne, ktorý majú uvedený, sa nemôžu objaviť na pulte, ale aj po uplynutí uvedenej lehoty sa považujú za bezpečné.
  • Dátum minimálnej trvanlivosti totiž uvádza, dokedy si uchovajú svoju predpokladanú kvalitu.
  • Test Asociácie slovenských spotrebiteľov spred troch rokov ukázal, že si ju môžu zachovať aj tri mesiace po uplynutí lehoty minimálnej trvanlivosti.
  • Asociácia dala v akreditovanom laboratóriu testovať niekoľko trvanlivých potravín v deň, keď sa im končila lehota minimálnej trvanlivosti aj o tri mesiace neskôr. Výsledky mikrobiologických skúšok a senzorické hodnotenie všetkých testovaných potravín boli rovnaké počas oboch meraní.

Povinné, no nie pre všetkých

Nová povinnosť, ktorú navrhuje SNS, by sa však nemala týkať všetkých obchodníkov.

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Obchod

Ekonomika, Slovensko

Teraz najčítanejšie