Denník N

Potraviny s nižšou DPH? Lekári sa pýtajú, kde je zelenina

Ilustračné foto – TASR
Ilustračné foto – TASR

Lekárom je ľúto, že pri tvorbe zoznamu potravín s nižšou sadzbou DPH politici nemysleli aj na zdravie Slovákov.

Vláda chce od januára budúceho roku znížiť DPH na vybrané druhy potravín. Podľa prvého zoznamu, ktorý zverejnila RTVS, by medzi potravinami s 10-percentnou DPH malo byť maslo, mlieko, chlieb a čerstvé mäso.

Odborníci na zdravú stravu však nie sú týmto výberom nadšení.

„Zoznam predstavuje tradičný vzorec toho, ako sa stravujú ľudia v našom zemepisnom regióne,“ vraví obezitológ a gastroenterológ Peter Minárik. „Keďže nerozlišujú medzi bielym a červeným mäsom, je vidieť, že tu zrejme nejde o prospešnosť pre zdravie, ale len o dostupnosť živočíšnych bielkovín,“ dodal.

Aj preto si Minárik myslí, že je to opatrenie, ktoré má zaistiť príjmovo menej zabezpečenej skupine obyvateľov prístup k základným potravinám. A to bez ohľadu na to, či zdravie v dlhodobom horizonte podporujú, alebo naopak.

Bližšie k civilizačným ochoreniam

„Ak by som zoznam tvorila ja, nedala by som tam ani jednu z uvedených potravín,“ reagovala lekárka dietologička Alexandra Frolkovičová.

Myslí si, že pre zdravie Slovákov je tento sociálny balíček negatívny. „Tieto opatrenia by sa nemali riešiť zbrklo a politici by si k takýmto rozhodnutiam mali pozývať aj odborníkov,“ vraví.

Zlacnenie niektorých potravín môže podľa nej ľuďom aj uškodiť. „My, čo radíme ľuďom, ako sa majú zdravo stravovať, často počúvame argument, že na to nemajú. Kupujú si mäsové výrobky, sladené nápoje a sladkosti, lebo sú lacné a nemajú na zeleninu a ovocie, ryby či olivový olej,“ vraví Frolkovičová.

Myslí si, že takouto stravou si zarobia akurát na bežne známe civilizačné choroby. Pripomína, aká dôležitá je prevencia pred najrôznejšími ochoreniami. Tvrdí pritom, že neexistuje lacnejšie opatrenie pre štát a príjemnejšie a menej bolestivé pre ľudí.

Viac by privítali osvetu

Podľa všeobecného lekára Mariána Šótha žiadna z potravín nie je problematická, ak ju ľudia jedia v primeranom množstve. Privítal by však lepšiu osvetu z hľadiska racionálnej stravy. Minárikovi aj Šóthovi v zozname potravín s navrhovanou nižšou DPH chýba ovocie a zelenina.

„V takomto zozname by určite nemalo chýbať ovocie a zelenina (alebo aspoň vybrané druhy), strukoviny, celozrnné obilné výrobky, morské i sladkovodné ryby, chudé biele hydinové mäso, nízkotučné mliečne potraviny (najmä kyslé mliečne výrobky) a potraviny obohatené o niektoré vitamíny,“ vysvetľuje Minárik. “Ak zvýhodniť nejaké potraviny, tak radšej olivový olej, brokolicu, cesnak, strukoviny alebo tofu, ktoré je skvelé, ale, žiaľ, u nás nie veľmi populárne.“

Vzápätí však dodáva, že niektorým rodinám môže pri vylepšovaní jedálnička pomôcť aj lacnejšie mäso. „Pre tých, čo si ho môžu dovoliť len raz týždenne, to môže byť priaznivý krok, lebo si ho budú môcť dať častejšie a predchádzať tým napríklad chudokrvnosti.“

Minárik vraví, že cenová politika sa vo verejnom zdravotníctve považuje za súčasť účinných opatrení na ovplyvňovanie zdravia obyvateľstva. Dúfa, že nutričná hodnota potravín sa v budúcnosti bude riešiť v rámci národného programu prevencie onkologických a kardiologických ochorení, ktorý u nás zatiaľ neexistuje. „To by bol však úplne iný zoznam,“ uzatvára.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

DPH na potraviny

Slovensko

Teraz najčítanejšie