Denník N

Zomrel československý popový kráľ Karel Gott

Foto - Supraphon
Foto – Supraphon

Pred pár rokmi úspešne odolal rakovine a toto leto oslávil osemdesiatku. Že s kariérou ešte neplánuje skoncovať, naznačili dve nové pesničky, ktoré vydal, a jeho fanúšikovia sa tešili. Minulý týždeň vo štvrtok však oznámil, že trpí akútnou leukémiou a musí okamžite začať liečbu.

„Práve si čítam vaše ďalšie prekrásne odkazy a priania, mám z nich ohromnú radosť. Vďaka vám,“ napísal na svojom facebooku a pridal fotografiu pri počítači. Bol to jeho posledný odkaz verejnosti. Premiéry filmového dokumentu, ktorý práve o ňom dokončujú, sa už nedočká. Karel Gott zomrel krátko pred polnocou v utorok 1. októbra vo svojom dome počas spánku. Prvé vážne zdravotné problémy mal v roku 2015, keď mu diagnostikovali rakovinu lymfatických uzlín. Vtedy sa z toho ešte dokázal dostať, teraz už nie.

Foto – fb Karla Gotta

Bol najznámejšou popovou hviezdou, ktorá vzišla z Československa. Jeho kariéra presiahla šesť dekád na scéne a predal milióny nahrávok doma aj v zahraničí, špeciálne v Nemecku. O jeho spoločenskom postavení svedčia aj rýchle reakcie českých politikov.

„Nesmierne zarmucujúca správa pre celú našu krajinu. Karel Gott bol skutočný umelec, ktorý sa rozdával druhým. To je vyčerpávajúce, ale práve to robí umelca umelcom. Karel Gott daroval svoj život generáciám, daroval sa nám všetkým,“ uviedol český prezident Miloš Zeman. „Sprevádzal ma od mladosti. A každého z nás. Jeden z najväčších Čechov, ktorých sme mali tú česť zažiť. Veril som, že tu bude navždy. Je mi to nesmierne ľúto. Zapálim sviečku a vypočujem si niečo od neho zo 60. rokov. Majstre, vážil som si Vás. Viac, než dokážem povedať,“ napísal premiér Andrej Babiš. Ten oznámil, že vláde navrhne štátny pohreb v pražskej katedrále sv. Víta.

„Náš film nesmie byť nuda,“ opakoval

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Hudba

Karel Gott

Kultúra

Teraz najčítanejšie