Denník N

Ako naložiť s volejbalom na IT oddelení a kde je budúcnosť informatiky vo firme

Ilustračné foto - jumpstory
Ilustračné foto – jumpstory

Autor je špecialista na IT

Počítače zásadne menia azda všetky stránky našich životov. Medzi výnimky, kde toho veľa zostáva po starom, patrí, aspoň v našich končinách, paradoxne samotná informatika. 

Iste, aj u nás sú progresívne firmy, ktoré sa inšpirujú modernými IT riešeniami v zahraničí, a je aj veľa takých, ktoré prinášajú vlastné originálne inovácie. Ale keď ide o priemernú slovenskú organizáciu, dnešná prechádzka po IT oddelení či serverovni nie je veľmi odlišná od tej pred desaťročím a v mnohých zásadných rysoch sa vlastne nezmenila nikdy.

Menej je viac

Veľa firiem reaguje na moderné trendy vytvorením nových inovačných tímov zameraných na web, analytiku či „internet vecí“. Jadro ich informatiky však stále tvoria staré štruktúry, technológie a postupy. Väčšina ich úsilia sa potom naďalej zameriava na tradičnú časť výpočtového prostredia, ktorá je rozsiahla a komplexná.

Aj v malom či stredne veľkom slovenskom podniku alebo štátnej organizácii je možné nájsť desiatky či skôr stovky rôznorodých serverov a zložitých softvérov, rozložených na viacerých fyzických miestach.

Nedávno som napríklad spoznal obchodno-distribučnú firmu so štyridsiatimi zamestnancami, ktorá má viac serverov ako ľudí. Väčšina udržiavaných IT systémov sa pritom takmer nepoužíva, ich existenciu vysvetľujú „historickými dôvodmi“.

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Ekonomika

Teraz najčítanejšie