Denník N

Chcete vidieť najlepšiu slovenskú módu? V piatok sa začína Fashion LIVE!

Na Fashion LIVE! uvidíte známe značky aj nové talenty. Foto - archív autorov
Na Fashion LIVE! uvidíte známe značky aj nové talenty. Foto – archív autorov

Z bratislavskej Starej tržnice sa najväčšia módna akcia roka presúva do bývalého obchodného domu na Kamennom námestí. Uvidíte nové kolekcie Borisa Hanečku, Martina Hrču, Lenky Sršňovej, Michaely Ľuptákovej a ďalších.

Pred šiestimi rokmi vznikla táto akcia tak trochu na kolene. Nebol to zámer, naopak, skôr východisko z núdze, keď českí organizátori krátko pred termínom zrušili plánovaný Bratislava Fashion Weekend.

Domácim dizajnérom bolo ľúto neukázať, čo vytvorili, a tak za tri týždne zorganizovali nultý ročník akcie Fashion LIVE! v bratislavskej Starej tržnici.

Po šiestich rokoch je viac než jasné, že to bolo najlepšie možné rozhodnutie a že tím okolo Zory Husarčíkovej sa neustále snaží napredovať. Ak vás móda čo i len trochu zaujíma, ale nikdy ste neboli na módnej prehliadke, ktorá je naozaj zážitkom, teraz máte opäť príležitosť.

Od piatka sa na prvom poschodí bývalého obchodného domu Prior na Kamennom námestí v Bratislave predstaví viac ako dvadsaťpäť dizajnérov a značiek zo Slovenska a zahraničia.

Informácia pre stálych návštevníkov: S novou kolekciou príde aj Boris Hanečka a vraj na neho tento raz nebudeme čakať.

Módne prehliadky budú tento rok v bývalom obchodnom dome Prior na Kamennom námestí. Foto z príprav – Lívia Štokingerová

Odevom slúžil päťdesiat rokov, teraz zažije súčasný dizajn

Doteraz sa prehliadky odohrávali v budove Starej tržnice na Námestí SNP, za zmenou lokality je podľa Zory Husarčíkovej najmä snaha o vizuálnu zmenu a viac-menej náhoda, že priestory bývalého obchodného domu sú momentálne prázdne.

„Stará tržnica má sama osebe skvelého génia loci a boli sme tam veľmi spokojní. Vždy sme sa spolu s architektom Petrom Gondom snažili vymyslieť aj nejakú inú originálnu scénu a to je v rovnakom priestore pomerne náročné,“ hovorí Zora Husarčíková.

Medzitým si všimla, že nový majiteľ obchodného domu na Kamennom námestí začal vypratávať priestory, v ktorých kedysi sídlil reťazec Tesco. Ten má od leta už iba potraviny v suteréne, zvyšné podlažia sú zatiaľ prázdne a postupne v nich prebieha rekonštrukcia pre nových nájomníkov.

„Páčila sa mi predstava využiť budovu, ktorá bola viac ako päťdesiat rokov spätá práve s odevom a prinášala ho svojim zákazníkom. Zároveň je to skvelý priestor. Po vyčistení sa odkryli veľmi pekné miesta, ktoré boli skryté pod sadrokartónom, a rozhodli sme sa, že doň nebudeme inštalovať ani žiadnu špeciálnu scénu, lebo už teraz je ten priestor veľmi osobitý,“ dodáva Husarčíková.

Budovu obchodného domu obloženého slovenským travertínom navrhol architekt Ivan Matušík, ktorý za návrh získal Cenu Dušana Jurkoviča. Prior otvárali v novembri 1968 a svojho času to bol najväčší obchodný dom na Slovensku. Počas prvého – otváracieho – dňa tu zákazníci minuli 5,4 milióna československých korún.

Po prvýkrát sa na FL! predstaví dizajnérka Anita Virág, ktorá tvorí pod značkou AWA. Predstaví kolekciu, ktorá pracuje s témou násilia páchaného na ženách. Foto – archív autorky
Sobotný program vyvrcholí prehliadkou Martina Hrču. Foto – archív autora
Lukáš Macháček predstaví kolekciu dámskych aj pánskych modelov vo svojej obľúbenej čiernej farbe. Foto – archív autora

Bude to mix bardov aj nováčikov

Počas troch dní sa na móle predstavia overené značky a mená, ale aj študenti a začínajúci dizajnéri – kompletný program si môžete pozrieť na stránke Fashion LIVE!

„Záujem dizajnérov je veľmi veľký, dopyt je omnoho väčší ako naša ponuka, každý rok preto musíme robiť selekciu, komu dáme priestor. Myslím si však, že tento rok sa nám podarilo opäť zostaviť program z rôznorodých prístupov – od progresívnych nováčikov až po ‚bardov‘, ktorí už majú svoju stálu klientelu,“ hovorí Zora Husarčíková.

Aj tento rok sa predstavia študenti a študentky Vysokej školy výtvarných umení v Bratislave aj Fakulty umenia a dizajnu Univerzity Jána Evangelistu Purkyně z Ústí nad Labem, ale aj ich absolventi a absolventky.

Medzi bývalými študentkami bratislavskej VŠVU, ktoré na Fashion LIVE! prídu už s vlastnou značkou, je napríklad aj Marina Žiaková, ktorá sa na školu prihlásila v päťdesiatke a dnes naplno rozbieha značku MARINÁ. V sobotu predstaví svoju novú kolekciu inšpirovanú tvorbou umelca Júliusa Kollera.

Prehliadky sa v piatok, sobotu aj nedeľu začnú o šestnástej hodine a postupne budú gradovať k najznámejším menám. Uvidíte nové kolekcie Lenky Sršňovej, Michaely Bednárovej a Puojdu, Michaely Ľuptákovej, Pavla Dendisa, Petry Kubíkovej, Richarda Rozboru, Martina Hrču, Maje Božovič či Borisa Hanečku, ktorého prehliadka program Fashion LIVE! v nedeľu uzatvára.

V minulosti sa na jeho prehliadky zvyklo čakať dlho po pôvodne plánovanom začiatku, organizátori to s ním už vraj predebatovali. „Uvidíme, čím nás prekvapí,“ hovorí so smiechom Zora Husarčíková. „Tento rok nám ako informáciu k novej kolekcii poskytol jednu vetu – Danteho citát: Niet väčšej bolesti ako spomínať na šťastné časy v biede.“

Lístky na akciu sa dajú kúpiť na jednotlivé dni alebo ako trojdňová vstupenka – na mieste alebo na webe.

Novinkou tohto ročníka bude predajný showroom – od 15. 10. do 20. 10. sa budú dať vybrané modely všetkých dizajnérov z aktuálneho FL! vyskúšať a kúpiť vo virvar showroome na Hlbokej ceste 7 v Bratislave.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Kultúra

Teraz najčítanejšie