Denník N

Prepáčte, nechcem sa len zúčastniť a zavadzať. Biatlonová hviezda Kuzminová sa rozlúčila s kariérou

Kuzminová na tlačovej konferencii, na ktorej oznámila definitívny koniec kariéry. Foto - tasr
Kuzminová na tlačovej konferencii, na ktorej oznámila definitívny koniec kariéry. Foto – tasr

Hneď na začiatku tlačovej konferencie sa ospravedlňovala. Priznala, že sa cíti nervózne a svoje vyhlásenie preto radšej čítala.

„Šport je pre mňa droga. Napätie počas pretekov, ale aj zodpovednosť za výkon, pocity, že na sebe každý deň pracujem, aby som bola zajtra lepšia ako dnes. To všetko mi bude veľmi chýbať,“ hovorila.

Na chvíľu sa pozastavila, na tvári mala slzy a dodala: “Napriek tomu prišiel čas, aby som urobila jedno zo svojich najväčších rozhodnutí v živote a oznámila, že ukončujem svoju aktívnu športovú kariéru.”

Biatlonistka Anastasia Kuzminová takto emotívne oznámila, že sa už definitívne neobjaví na súťažných pretekoch.

Ospravedlňujem sa

Trojnásobná olympijská víťazka povedala, že o konci kariéry prvý raz uvažovala na vlaňajších olympijských hrách v Pjongčangu.

„Už som pociťovala, že sa potrebujem plnohodnotnejšie venovať svojej rodine, najmä deťom, ale stále som mala potrebu pomôcť našej reprezentácii priamo v tíme,“ hovorila Kuzminová.

Napokon absolvovala ešte jednu sezónu, v ktorej sa prvý raz stala majsterkou sveta. Vo svojich úplne posledných individuálnych pretekoch Svetového pohára v Osle po prvýkrát v kariére trafila všetkých dvadsať terčov, po čom vždy túžila.

„Bola to pre mňa bonusová sezóna, v ktorej som si splnila športové sny.“

Kuzminová ešte pred touto sezónou pripúšťala, že možno bude pokračovať v štafetách. Keď jej v minulosti nevyšli preteky, zvykla sa ospravedlňovať fanúšikom. Urobila to aj teraz.

„Stále ma to veľmi mrzí a naozaj sa chcem ospravedlniť ľuďom, ktorým som dala nádej, a ktorí mi stále verili. Aj teraz v Tatrách sme stretli množstvo ľudí, ktorí sú veľkými fanúšikmi športu. Hovorili mi:

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Anastasia Kuzminová

Šport a pohyb

Teraz najčítanejšie