Denník N

Marta Kubišová: Karla Gotta trápilo, že sa za komunizmu nepridal k nám

Foto - TASR
Foto – TASR

Boli kolegovia, ale potom ich rozdelil komunistický režim. Kým Karel Gott vystupoval a spieval ďalej, Marte Kubišovej to pre jej nesúhlasné postoje komunisti zakázali. „Karel mi stokrát povedal, že ho to mrzí a že sa mal pridať na našu stranu. Bolo to pre neho očistné,“ hovorí Kubišová v rozhovore, ktorý českému Denníku N poskytla krátko po tom, čo sa dozvedela o spevákovej smrti.

 

Kedy ste sa videli naposledy?

Mali sme sa stretnúť na akcii Helppes minulú sobotu, kde s veľkou slávou vždy odovzdávajú ľuďom s postihnutím asistenčné psy. Karel tam mal spievať. Novinári sa ma pýtali, čo mu chcem odkázať, ale ja som im povedala: „Ja mu to poviem sama osobne.“ Potom som sa však dozvedela, že Karel má zníženú imunitu a nebude môcť prísť, pretože mu lekári zakázali chodiť medzi ľudí.

To bolo pred týždňom.

A už sme to nestihli.

Čo by ste mu povedali?

Viete, že som nemala v pláne nič konkrétne? Proste som sa s ním chcela len normálne porozprávať. Ľudsky, ako vždy predtým.

Ako ste sa dozvedeli o jeho smrti?

Zavolal mi to novinár. Ani neviem, kto to bol, bola som v šoku. A som doteraz. Musela som si na to sadnúť.

Vedeli ste, že je chorý, ale na túto správu ste neboli pripravená?

Presne tak. Môžete si myslieť, že ste zmierený a so všetkým počítate, ale potom vás to aj tak dostane. Ja si vlastne vôbec neuvedomujem, že Karel už nie je. Bol veľmi chorý, ale statočne to zvládal. To je skrátka tá naša generácia. My nedokážeme odmietnuť. A on robil, čo mohol, a to aj proti svojmu zdraviu. Lenže zatiaľ čo my sme fňukali, na Karlovi to nikdy nebolo poznať. Bolo mu na umretie, ale napriek tomu išiel a pri druhej pesničke to rozbalil takým spôsobom, že mu nikto neveril, že bojuje s chorobou.

Stihli ste mu povedať všetko, čo ste chceli?

Ja určite. A on mne tiež, myslím.

Aký ste mali vzťah počas normalizácie? Vy ste spievať nesmeli, on áno.

Neviem presne, aké pakty mal s mojím prvým mužom Janom Němcom,

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Karel Gott

Kultúra

Teraz najčítanejšie