Denník N

Logo odkaz MMSOdkaz MMŠ: O príčinách vysokého počtu samovrážd medzi Inuitmi, ktorý je s veľkým náskokom najvyšší na svete

Jedna z inuitských osád v Kanade. Foto - Nicolas M. Perrault/Wikipedia
Jedna z inuitských osád v Kanade. Foto – Nicolas M. Perrault/Wikipedia

Inuiti majú najväčšiu mieru samovrážd na celom svete, páchajú ich najmä mladí ľudia.

Helen Epsteinová je americká spisovateľka (narodená v roku 1947 v Prahe), ktorej hlavnou témou je trauma – napríklad detí narodených počas holokaustu (po česky vyšla jej slávna kniha s názvom Děti holokaustu). Je preto povolaná napísať esej o dvoch nových knihách, ktoré sa venujú vysokému počtu samovrážd Inuitov v Kanade a Grónsku.

Nunavut je poloautonómna oblasť v Kanade, kde žije asi 28-tisíc Inuitov, pôvodných obyvateľov tejto oblasti. Keby bol Nunavut samostatným štátom, mal by najvyššiu úmrtnosť na samovraždy zo všetkých štátov sveta (jedna samovražda na tisíc obyvateľov za rok, čo je desaťnásobok kanadského priemeru). Na druhom mieste rebríčka je Grónsko a až s veľkým odstupom nasleduje Litva.

Epsteinová navštívila mesto Iqaluit v Nunavute a zistila, že každý z jeho obyvateľov má niekoho v rodine, kto spáchal samovraždu. „Traja ľudia z malého okruhu, s ktorými som sa počas deviatich dní stretla, prišli počas týchto dní o niekoho zo svojich blízkych v dôsledku samovraždy,“ píše. Takmer tretina zo všetkých obyvateľov sa o samovraždu – našťastie neúspešne – pokúsila.

Aká je príčina tohto stavu? Inuiti prišli do Kanady zo Sibíri a živili sa lovom tuleňov. Cestovatelia z 19. storočia ich opisujú ako veľmi mierumilovných a šťastných ľudí. Samovražda bola vtedy takmer nepredstaviteľná.

Súčasná tragédia Inuitov má korene pravdepodobne v

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Logo odkaz MMSOdkaz MMŠ

Martin M. Šimečka vyberá zaujímavé texty zo svetových médií.

Komentáre

Teraz najčítanejšie