Denník N

7 dobrých správ: Aj Róm a Slovák môžu byť kamaráti, ukazujú dobrovoľníci na východe

Ilustračné. Foto - jumpstory.com
Ilustračné. Foto – jumpstory.com

Parížski aktivisti menia vyhodené potraviny na kompost, knižnica v Zlíne ponúka novú službu pre chorých a slabých a Trnavský kraj spustil „autobus na zavolanie“. Sedem dobrých správ, ktoré ste si tento týždeň možno nevšimli.

1. EÚ zavedie právo na opravu

Oprava domácich spotrebičov bude jednoduchšia, informuje BBC. Európska únia totiž prijala novú smernicu, podľa ktorej budú firmy musieť od roku 2021 predĺžiť záručnú dobu na 10 rokov a dodať náhradné diely v prípade poruchy spotrebičov, ako sú práčky, televízory alebo chladničky.

EÚ tak reaguje na sťažnosti zákazníkov, ktorým sa často pokazia prístroje krátko po uplynutí dvojročnej záručnej lehoty. Majitelia väčšinou nevedia opraviť svoje spotrebiče a sú nútení ich vyhodiť a kúpiť si nové. Tomu má nová legislatíva predísť, znížiť odpad a šetriť zdroje.

Navrhované zmeny sa nepáčia výrobcom, podľa ktorých sú nároky na opravu príliš prísne a budú viesť k útlmu inovácií. Skupiny na ochranu spotrebiteľov sa naopak sťažujú, že Európska komisia dala firmám kontrolu nad procesom opravy. Podľa smernice môžu byť totiž niektoré výrobky opravené len profesionálmi a nie ich užívateľmi.

2. Indonézsky parlament povedie žena

Dolnú komoru indonézskeho parlamentu bude prvýkrát v dejinách krajiny viesť žena, píše Jakarta Post.

Puan Maharani je vnučkou Sukarna, jedného zo zakladateľov modernej Indonézie. Takisto je členkou Indonézskej demokratickej strany – Boj, ktorá má v parlamente najviac poslancov. Podľa agentúry AP 46-ročnú političku zvolili poslanci na tento post jednomyseľne.

Maharani  už šéfovala ministerstvu pre oblasť rozvoja ľudských zdrojov a kultúry. V súčasnosti je považovaná za jedného z hlavných kandidátov v prezidentských voľbách v roku 2024.

Puan Maharani. Foto – TASR/AP

3. Potraviny menia na kompost

Nazývajú ich Alchymisti, pretože menia odpad na kompost vhodný pre farmárov. Skupina Parížanov sa rozhodla zbierať potravinový odpad z reštaurácií, ktorý by sa inak zmiešal s ostatnými odpadkami a skončil by na klasickej skládke.

„Mladšia generácia začala uvažovať, že treba niečo urobiť pre udržateľnosť života na planéte a nerozmýšľať len o tom, ako na tom možno zarobiť,“ povedala Cyrielle Callotová zo skupiny Alchymistov pre BBC, ktorá priniesla reportáž o parížskych aktivistoch.

Britská stanica ich označila za revolucionárov v oblasti potravinového odpadu. Kompost, ktorý vyrobia z organického odpadu, putuje ďalej farmárom, zbytočne nezaťažuje životné prostredie, pretože sa takto prirodzene vracia do prírody.

4. Knihy dovezú domov

Knižnica v Zlíne ponúka od októbra novú službu s názvom „Kniha do domu“. Ľuďom so zdravotnými problémami či starším s obmedzenou schopnosťou pohybu donesie knihy

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

7 dobrých správ

Slovensko, Svet

Teraz najčítanejšie