Denník N

Jedna krajina ukazuje dva odlišné svety. Pozrite si najlepšie slovenské fotografie (+galéria)

Víťazné fotografie Slovak Press Photo. Foto - Šimona Müllerová, Jozef Jakubčo, Tomáš Benedikovič
Víťazné fotografie Slovak Press Photo. Foto – Šimona Müllerová, Jozef Jakubčo, Tomáš Benedikovič

Víťazov aj finalistov súťaže Slovak Press Photo si môžete pozrieť na výstave v bratislavskom Dome umenia.

Sú to dve tváre tej istej krajiny, no akoby to boli dva rozdielne svety, ktoré nemajú nič spoločné. Marian Kočner a Zuzana Čaputová.

Dvaja ľudia, ktorí najviac vystihujú Slovensko v uplynulom roku. Kým jeden je symbolom mafie, intríg, podvodov a vraždy, nová prezidentka priniesla krajine zmysel pre spravodlivosť, profesionalitu, slušnosť a ľudskosť.

Marian Kočner sa krčí s putami na rukách v policajnom aute, Zuzana Čaputová žiari uprostred davu ľudí počas volebnej noci.

Ak by sme si mali z tohto roka zapamätať iba pár vizuálnych obrazov, tak sú to práve tieto dva. Teraz ich ocenila aj medzinárodná porota súťaže novinárskej fotografie Slovak Press Photo.

Víťazov, ale aj finalistov všetkých desiatich súťažných kategórií si môžete pozrieť každý deň až do 28. októbra na výstave v bratislavskom Dome umenia.

Dve víťazné fotografie patria aj fotografovi Denníka N Tomášovi Benedikovičovi.

Aktualita (samostatná fotografia) – Tomáš Benedikovič / Denník N
Marián Kočner, obvinený z objednávky vrážd Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej, sa po vykonaní domových prehliadok jeho nehnuteľností ukrýva v policajnom aute pred objektívmi novinárov. Dá sa povedať, že kým nesedel v base, pozornosť médií skôr vyhľadával.

Grand Prix a Aktualita (séria) – Jozef Jakubčo / SME
Noc, keď sa na Slovensku stala prezidentkou Zuzana Čaputová.

Každodenný život (séria) – Alexander Rehorovský / voľný fotograf
Správa o stave mojej duše. Tak náhle, tak nečakane, bez avíza, bez varovania, odišiel v jej náručí, na mieste, ktoré miloval, vo vode, ktorú miloval, pádlujúc o život, pádlujúc naplno. Odvtedy prešlo šesť mesiacov a ja kráčam po lúkach a kopcoch peruánskych Ánd a hľadám odpovede a hľadám otázky. Storočia tradícií sa miešajú s naliehavosťou pravdy, pred ktorou sa nedá ujsť. Kráčam vyššie, vzduch je redší, vietor je ostrejší a na povrch vychádzajú anjeli a démoni, ktorí spia v každom z nás.

Reportáž (séria) – András Á. Cséfalvay
Vivien je šestnásťročné dievča so zvláštnym typom detského autizmu. Je mimoriadne agresívna voči svojmu okoliu i sebe samej. Kričí, štípe, kope, hryzie, búcha si kolenom do brady a hlavy. Neznesie vo svojej blízkosti nikoho, ani svojich rodičov. Vivienine agresívne, sebadeštruktívne správanie začalo vo veku 4 – 5 rokov udieraním hlavy o nábytok a steny. Dovtedy si rodičia nevšimli, že by sa ich dcéra líšila od ostatných detí. Postupne sa jej stav začal zhoršovať a stupňovať. Napnutie prsta u Vivien funguje momentálne ako jediný ovládač, ktorým jej učitelia dokážu zabrániť v sebadeštruktívnom správaní. Popoludnia strávi doma, vo svojej izbe, priviazaná ku stoličke. Večer dokáže zaspať pomocou liekov.

Dlhodobý dokument (séria) – Peter Dobiš / voľný fotograf
Peter Dobiš sa zameral na najnižšiu sociálnu vrstvu žijúcu v Bratislave a jej okolí. Postupne si získal dôveru a vstúpil do každodenného života ľudí z periférie. Celý projekt dosiaľ prebiehal bez zásahov alebo pomoci zo strany sociálnych pracovníkov, organizácií alebo polície. Drvivá väčšina týchto ľudí bojuje s drogovou alebo alkoholovou závislosťou. Na základe doterajších skúseností z projektu sa ukazuje, že návrat do normálneho života je pre ľudí spadajúcich do najnižšej sociálnej kategórie takmer nemožný.

Svet umenia a kultúry (samostatná fotografia) – Michal Babinčák / voľný fotograf
Móda, mólo, zákulisie. Módni návrhári ako Boris Hanečka, nervozita modeliek, únava, stres a neskôr radosť. Takto už piaty rok zaznamenáva Michal Babinčák zákulisie na Fashion LIVE! Po rokoch sa stal súčasťou zákulisia a je neviditeľný, čo mu umožňuje zaznamenať zaujímavé okamihy.

Čo je to dôležité

Kategória Aktualita, v ktorej uspeli fotografie s prezidentkou a Kočnerom, je však len časťou toho, čo nám každý rok ukazuje táto súťaž.

Fotografi sa medzi sebou budú

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Kultúra

Teraz najčítanejšie