Denník N

Keď pozeráte dokument a chce sa vám kričať, ako niekto môže nevidieť to zlo

Na festival Jeden svet príde v piatok 11. októbra diskutovať režisérka dokumentárneho filmu o pedofilovi a jeho obetiach Pod lampou tma Skye Borgmanová.

Jan Brobergová je dievčina práve vstupujúca do puberty, ktorú fotografuje rodinný známy tak, že mu pózuje – síce oblečená v detinských šatočkách, ale vo zvodných polohách dospelej ženy. Jej rodičom nezasvieti kontrolka. Je polovica 70. rokov, v malom americkom meste v Idahu nikto nepočul o pedofiloch, o zneužívaní detí a o groomingu.

Potom sa im ten istý človek (ženatý muž, podnikateľ, otec piatich malých detí) prizná, že bol ako dieťa sexuálne zneužívaný a že v rámci terapie mu psychiater odporučil, aby spával pri malých dievčatách. Janiným rodičom sa to zdá v pohode a dovolia mu to.

Pol roka spáva štyrikrát do týždňa pri ich dcére v detskej izbe v jej posteli. Rodičom nepríde podozrivé ani to, že krátko predtým sa ponúkol, že vybuduje priečku v pôvodne veľkej izbe, ktorú Jan zdieľala s mladšou sestrou. Vraj, aby mali dievčatá súkromie.

Nakoniec 12-ročnú Jan zoberie zajazdiť si na kone, ale to je len zámienka, aby ju mohol nadrogovať, uniesť, opakovane ju znásilňovať a odviezť za hranice do Mexika, kde ho dolapí FBI. Jej rodičia mu to však odpustia a prokuratúru, ktorá ho chce stíhať, presvedčia, že sa nič nestalo, že išlo o nedorozumenie a oni vlastne o tomto „výlete“ vedeli.

O dva roky im ten istý človek unesie dcéru zase. Ona je už taká zmanipulovaná, že ich znenávidí, keď ju policajti dovezú domov. Chce sa za neho vydať a mať s ním deti. Ona má 14 a on 42 rokov.

Toto sa naozaj stalo. Jan Brobergová je dnes herečka, jej mama Mary Ann o tom všetkom napísala knihu a režisérka Skye Brogmanová nakrútila dokumenárny film Pod lampou tma  (Abducted in Plain Sight), ktorý predstavia na festivale Jeden svet.

Toto je šialené

Veta, že je to šialené, vám napadne počas sledovania filmu niekoľkokrát. Naivita Janiných rodičov vás až bolí a rozmýšľate, ako je to všetko možné.

Iste, generácia rodičov pred 45 rokmi toho veľa nevedela o štokholmskom syndróme, o pedofiloch, o tom, že šanca, že dieťa zneužije niekto, komu dôveruje, má ho rado, pozná ho z rodičovského domu, je oveľa vyššia, ako že to bude niekto cudzí, ale aj tak je to zarážajúce.

Rodičia Jan Mary Ann a Bob sa potom rozrozprávajú a vy pochopíte, že obeťou manipulátora

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Kultúra, Rodina a vzťahy

Teraz najčítanejšie