Denník N

Napíšte, že Poliaci nechcú adopcie detí gejmi. Zisťovali sme, prečo poľská vláda zase vyhrá voľby

Kráľovstvo PiS sa začína hneď za hranicami.

Wolbrom

Klasické poľské trhovisko vo Wolbrome. Foto N – Vladimír Šimíček

Pokojný stereotyp trhoviska v meste Wolbrom naruší krátko po pol druhej nezvyčajná návšteva. Pomedzi stánky s cibuľkami kvetov, jesennou zeleninou či gumákmi sa prediera veľký volebný autobus. Za ním ďalšie auto ťahajúce na vozíku bilbord.

Na trh v malom poľskom meste asi hodinu na sever od Krakova prichádza kandidátka na premiérku najsilnejšieho opozičného bloku Občianska koalícia Małgorzata Kidawová-Błońská. Volebná líderka opozície možno tuší, že prichádza do jamy levovej.

Wolbrom je malé, asi desaťtisícové mesto. V májových voľbách do Európskeho parlamentu dali takmer dve tretiny jeho voličov hlas vládnej strane Právo a spravodlivosť (PiS). Na trhu, kde predáva a nakupuje väčšinou staršia generácia, môže byť pomer fanúšikov vlády ešte väčší. „Zajtra možno bude lepšie? Skôr budeme v prde…,“ komentuje jeden z predavačov heslo opozície.

Volebný autobus zastane v strede trhoviska. Z dverí vystupuje bývalá maršalka sejmu Kidawová-Błońská s asi dvadsaťčlenným štábom, s niekoľkými fotografmi a kameramanmi.

Hneď pri autobuse sa spustí mela. Niektorí občania, zjavne sympatizanti PiS, sa s ňou a s členmi štábu začnú hádať. Kidawová-Błońská reaguje pokojne, vyzerá, že sa nebojí konfrontácie.

Incident političke nevezme úsmev z tváre a začne sa prechádzať po trhovisku. Jeden muž si na jej adresu neodpustí vulgarizmus. „Doktorka zaje…,“ zakričí.

Politička, pravnučka predvojnového premiéra aj prezidenta, je typickým príkladom elity z Varšavy, pre ktorú miestni ľudia nemajú veľa pochopenia. Kidawová-Błońská sa tvári, že nič nepočula.

Hneď po príchode Małgorzaty Kidawovej-Błońskej na trhovisko sa spustila hádka. Foto N – Vladimír Šimíček

Poľský sociálny štát

V Poľsku sa túto nedeľu uskutočnia parlamentné voľby a po štyroch rokoch vlády strany Právo a spravodlivosť, ktorej kroky podľa kritikov ohrozujú demokraciu v krajine, je jej popularita ešte väčšia. V prieskumoch má zhruba 45 percent a je pravdepodobné, že bude aj naďalej vládnuť sama.

Išli sme zisťovať, prečo Poliaci, napriek útokom na súdy či verejnoprávne médiá, stoja za PiS ešte silnejšie ako pred štyrmi rokmi, keď strana získala 38 percent.

Malopoľské vojvodstvo na juhu Poľska, hneď za slovenskými hranicami, je jednou z bášt strany PiS, čo dokazujú aj ľudia na trhu vo Wolbrome.

„Títo politici sa ukážu, len keď idú voľby. Inak na trh nechodia, lebo by sa za to hanbili,“ komentuje 49-ročný Grzesiek opozičnú političku, keď už aj so štábom odišla. Hovorí, že práve politici Občianskej platformy, ktorá krajine vládla osem rokov a je najsilnejšou stranou v Občianskej koalícii, chceli zrušiť trhovisko a urobiť z neho parkovisko pre supermarkety.

Grzesiek je baník na dôchodku, roky doloval uhlie v neďalekej bani. Vraví, že volil PiS a že tak urobí aj vo voľbách 13. októbra.

Spomína sociálne balíčky pre ľudí, ktoré konzervatívne PiS prijalo za posledné roky. On osobne z nich neprofituje, no mnohí áno. „Ľudia sa teraz majú lepšie,“ hovorí.

PiS za posledné roky zaviedlo napríklad mesačné rodinné prídavky v hodnote 115 eur na dieťa do 18 rokov, čo viacdetným rodinám výrazne zvýšilo rozpočet. Znížili tiež vek odchodu do dôchodku, zaviedli prvýkrát 13. dôchodok, mladým do 26 rokov odpustili platenie dane z príjmu.

PiS postavilo na ďalších sociálnych sľuboch aj svoju tohtoročnú kampaň. Ľuďom sľubuje „hetrik predsedu strany Jarosława Kaczyńského“, čo znamená napríklad zvýšenie minimálnej mzdy skoro až na dvojnásobok (4 000 zlotých alebo 920 eur v roku 2023), pravidelný 13. a 14. dôchodok či doplatky roľníkom.

„PiS oznámilo, že v druhom období vytvorí poľskú verziu sociálneho štátu,“ hovorí politológ z Lublinskej univerzity Łukasz Lewkowicz.

No zďaleka to nie je jediná téma kampane.

Bieżanów, Krakov

Foto N – Vladimír Šimíček

Krakov je druhé najväčšie poľské mesto a očakáva sa, že tu, podobne ako v iných veľkých mestách krajiny, vyhrá liberálna opozícia. Užšie centrum mesta je do istej miery uzavreté pre autá, s výnimkou domácich a elektromobilov, všade tu nájdete (často porozhadzované) zdieľané elektrické kolobežky.

Funguje tu carsharing a od septembra sa Krakov stal prvým mestom v Poľsku a zrejme aj v tejto časti Európy, ktoré zakázalo kúrenie uhlím a drevom.

No aj v liberálnom Krakove sa nájdu štvrte, kde má vládna strana Právo a spravodlivosť silnú podporu.

V katolíckom kultúrnom dome v Bieżanówe, v okrajovej časti Krakova, je v utorok večer asi tridsať ľudí. Až na pár výnimiek ide

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Donald Tusk

Svet

Teraz najčítanejšie