Denník N

Richard Sulík vraj urobil poriadok

Predseda SaS asi prestal mať „iskrivú radosť“.

Autorka je knižná editorka

Podstatu diania na neverejnom sneme strany Sloboda a Solidarita možno prečítať zo slovíčok, ktoré použili obe strany sporu.

Podľa podpredsedu Galka je v strane „upratané“. Páni sú vo vzácnej zhode, predseda Sulík totiž vyhlásil, že jeho úlohou bolo „urobiť poriadok“. Jeho metódy nasledujú skôr Marie Kondo než hnutie zero waste.

Aj vyhodenci sa predtým voči predsedovi vymedzili jediným slovíčkom. Bolo to „demokratické“ v názve ich platformy. Chceli tým, prirodzene, povedať, že zvyšok je nedemokratický, a tak s nimi zvyšok pozametal, čiže „urobil poriadok“.

Lenže istá miera neporiadku je zdravá. To vám povie každý imunológ. Rôznorodosť názorov je nielen zdravá, ale nanajvýš žiaduca. To vám povie každý okrem komunistov a fašistov.

Čas ukáže, či Sulík päť minút pred príchodom návštevy naozaj upratal alebo len rozmetal domácnosť na franforce. Mnohým sa vidí, že snem jeho strany bol skôr druhou z týchto možností.

Napriek tomu, ako sa vyhodenci cítia, je však neadekvátne prirovnávať svoju situáciu k 50. rokom a hovoriť o „čistkách“ ako za komunizmu. To by mohlo nepríjemne zaskočiť ľudí, ktorým ešte pamäť slúži a ktorí dobre vedia, aký je rozdiel medzi odkráčaním do basy, poťažmo pod šibenicu, a odkráčaním domov s možnosťou uľaviť si na Facebooku, oddýchnuť si a trebárs založiť novú politickú stranu.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

SaS

Komentáre

Teraz najčítanejšie