Denník N

Cena Oskára Čepana ide do finále, ktoré bude tento rok v Košiciach

Finalisti Ceny Oskára Čepana 2019
Finalisti Ceny Oskára Čepana 2019

Piati finalisti robia umenie, ktoré sa nás bytostne dotýka, hovorí o aktuálnom ročníku šéfka súťaže Lucia Gavulová.

Prvýkrát sa stalo, že porota namiesto štyroch finalistov vybrala až piatich – Jana Durinu, Dávida Koroncziho, Milana Mazúra, Erika Sikoru a Gabrielu Zigovú. Všetci už od mája intenzívne pracujú na dielach, ktoré začiatkom novembra vystavia vo Východoslovenskej galérii v Košiciach na spoločnej finálovej výstave Ceny Oskára Čepana, ktorá je určená umelcom a umelkyniam do 40 rokov.

„Táto finálová päťka sa naozaj našla, hoci sa o to nijako nepričinili a ‚našla‘ ich porota. Spája ich však omnoho viac než len to, že sa spolu ocitli vo finále. Zaoberajú sa rozličnými témami, ale všetky sú absolútne súčasné a rezonujú nielen na umeleckej scéne, ale aj v spoločnosti a v bežnom živote. Verím preto, že sa to pretaví a ukáže aj v ich finálovej výstave,“ hovorí Lucia Gavulová, šéfka súťaže.

Výstavu finalistov otvoria vo Východoslovenskej galérii 8. novembra. Víťaza sa dozvieme 29. novembra. V piatok 18. októbra môžete všetkých finalistov vidieť na spoločnej prezentácii v bratislavskom Divadle Lab.

Lucia Gavulová, riaditeľka Nadácie – Centrum súčasného umenia, ktorá organizuje Cenu Oskára Čepana. Foto – Adam Šakový
Na jar uviedla NCSU katalóg mapujúci vlaňajší ročník ocenenia, ktorého víťazkou sa stala Emília Rigová. Foto – Adam Šakový

Nový tím, viac času pre umelcov

Vlaňajší ročník Čepana bol tak trochu reštartom po zmene organizačného tímu. Snaha udržať značku a tradíciu ceny sa novému tímu na čele s Luciou Gavulovou podarila.

„Osobne som to vlani nevnímala ako nultý ročník, nikto z nás za minulosťou neurobil hrubú čiaru, naopak, stále to je ten istý Čepan, vyvíja sa a je dobre, že pokračuje. Už teraz sa pripravujeme na ďalší ročník, ktorý bude zároveň oslavou dvadsiatich piatich rokov tohto ocenenia,“ hovorí Lucia Gavulová.

Tento rok prešiel Čepan zásadnou zmenou časového harmonogramu, ktorý by podľa Lucie Gavulovej mal byť dlhodobo udržateľný a o ktorom sa na scéne hovorilo už dávno ako o nevyhnutnom kroku. Výzvu pre umelcov tento rok vyhlásili už v januári, aby v máji mohla porota vybrať finalistov. Tí tak získali viac času na prípravu svojich finálových diel na spoločnú výstavu. Tá bude tento rok v Košiciach trvať až do 1. marca 2020.

„Uvedomujeme si, že vlani trvala výstava veľmi krátko, a kritika, ktorá v tejto súvislosti odznela, bola opodstatnená. Nebolo v našich silách zmeniť to, zároveň sme radi, že sme to vlani prestáli, a stretla som sa skôr s pozitívnymi reakciami,“ hovorí Lucia Gavulová.

Jej jasnou ambíciou je to, aby Cena Oskára Čepana nebola len jednorazovou akciou, ale aby mala celoročný harmonogram podujatí. Tento rok sa to už čiastočne podarilo: na jar vyšiel katalóg mapujúci minulý ročník, organizátori nadviazali aj užší kontakt s rezidenčným centrom v New Yorku, kam v rámci odmeny pre víťaza chodievajú ocenení umelci a umelkyne. Riaditeľ Residency Unlimited navštívil aj Slovensko v rámci programu Petržalka Gallery Weekend – akcie, s ktorou organizátori Čepana tento rok v lete spolupracovali.

Stierajú hranice medzi médiami

„Počas leta sme navštevovali finalistov, rozprávali sa s nimi o ich tvorbe aj o tom, aké majú predstavy o svojej finálovej prezentácii,“ hovorí Lucia Gavulová.

Produkčne to bolo trochu náročnejšie, no o to zaujímavejší môže byť výsledok. „Náhoda zohrala rolu v tom, že každý finalista má zázemie inde – a nielen v rámci Slovenska. Milan Mazúr pôsobí v Prahe, Jan Durina má zázemie v Berlíne, Gabriela Zigová žije v Londýne. V blízkosti Bratislavy sme mali iba Dávidla Koroncziho, ktorý žije v Bernolákove, a Erik Sikora ako jediný nemusí na výstavu cestovať, keďže žije v Košiciach,“ vysvetľuje Lucia Gavulová.

Osobné stretnutia s autormi a kurátorom výstavy Václavom Janoščíkom ju utvrdili v tom, že ich spoločná výstava by mohla byť výpovedná a zaujímavá aj ako celok, nielen ako päť samostatných prezentácií. „Témy, ktorými sa zaoberajú, sú zrkadlom aktuálnych otázok, ktoré rezonujú v spoločnosti – od environmentálnej krízy cez tému mentálneho zdravia až po hľadanie pokoja uprostred preľudnených veľkomiest,“ hovorí Gavulová.

Zároveň ich spája otvorenosť voči médiám. Kým u minuloročných finalistov predsa len u každého prevládal jeden primárny spôsob vyjadrovania, títo autori s úplnou samozrejmosťou prepájajú projekciu, fotografiu, inštaláciu, prácu so zvukom, s objektom a s ďalšími médiami v jednom diele.

„Na architektúre výstavy opäť pracujeme spolu s Petrom Liškom. Východoslovenská galéria nám poskytla veľkorysý priestor, v ktorom bude dostatok miesta na diela jednotlivých autorov, no zároveň chceme, aby medzi nimi ostala možnosť plynulého pohybu a nadväzovania,“ hovorí Lucia Gavulová.

Čepan 2019

O finalistoch a o víťazovi či víťazke tento rok rozhoduje porota v zložení: Rainer Fuchs (šéfkurátor mumok, Viedeň), Lora Sariaslan (pedagogička na University of Amsterdam, Amsterdam), Vjera Borozan (kurátorka, riaditeľka projektu Artyčok TV a pedagogička na Akademii výtvarných umění, Praha), Jaro Varga (vizuálny umelec, Praha, Bratislava) a Bartholomew Ryan (nezávislý kurátor, držiteľ titulu MA z Centra kuratoriálnych štúdií na Bard College, Minneapolis, USA).

V užšom tíme Čepana pracujú aj Lucia Gašparovičová (sprievodné programy), Zlatka Borůvková (produkcia), na sprievodnom programe v Košiciach počas finále budú spolupracovať s Tomášom Makarom, o PR sa starajú Lucia Gamanová a Zuzana Golianová. Filmové medailóny nakrúca Vladimíra Hradecká.

„Už teraz plánujeme aj samostatnú výstavu vlaňajšej víťazky Emílie Rigovej, ktorá by mala byť vo februári 2020 v bratislavskej Kunsthalle, a zároveň v spolupráci s Petrom Liškom a Jurajom Sukopom dokončujeme nový web Ceny Oskára Čepana,“ dodáva Lucia Gavulová.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Kultúra

Teraz najčítanejšie