Denník N

Odborník na prevenciu extrémizmu: Líviu a Kulturblog nesledujem, mám iné obľúbené časopisy a noviny

Foto N - Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

Riaditeľ odboru prevencie kriminality na ministerstve vnútra Jozef Halcin spolu s tímom odborníkov pripravuje novú koncepciu boja proti extrémizmu na nasledujúce štyri roky. V rozhovore hovorí aj o tom:

  • ako v súčasnosti vyzerajú extrémisti
  • či ministerstvo vnútra zadefinuje ĽSNS ako extrémistickú stranu
  • či je Ľudová mládež Kotlebovej ĽSNS nebezpečná

Ako vyzerá slovenský extrémista? Je to mladý človek? Má tetovania? Holú hlavu? Špeciálne značky oblečenia?

Už ste videli slovenského extrémistu?

Videla, ale pýtam sa vás.

Tak ste si určite všimli, že bombery a kanady sa už nenosia, teda už to nie je typickým znakom, že takto oblečený človek patrí do extrémistickej skupiny. Nielen dnes môžete stretnúť aj vysokoškolsky vzdelaného človeka, ktorý má podobné názory. Aj vo vašom denníku bol takto prezentovaný určitý právnik (advokát, ktorý zastupoval napríklad poslanca Stanislava Mizíka, František Polák. Polícia ho obvinila z extrémizmu, momentálne ho rieši aj generálna prokuratúra, pozn. red.) Nie je to teda vôbec o tom, či je niekto chudobný či bohatý, alebo má na sebe bomberu. Tiež nemám veľa vlasov, tak dúfam, že o mne niekto nepovie, že som extrémista (smiech). Oblečenie a vzhľad nie sú typickým znakom extrémistu…

…prednedávnom to tak bolo…

Áno, ale už nie je.

Takže dnes je extrémista v dave ťažko rozpoznateľný?

Áno, jedine, že idete na nejaký pochod a vidíte niekoho, ako kráča pod špecifickou vlajkou alebo má nenávistné prejavy. Vtedy môžete približne identifikovať, že to môže byť extrémista. O tom, kto je extrémista, však v konečnom dôsledku rozhodne súd.

Máme na Slovensku veľa extrémistov?

Nedovolím si odpovedať na túto otázku, lebo by to znamenalo, že som v takýchto kruhoch a mám poňatie, koľko takých ľudí je. O tých, ktorí extrémne rozmýšľajú, môžeme dedukovať napríklad na základe sociálnych sietí. Keď si pozrieme prípady trestnej činnosti, vidíme, koľko ľudí je v štádiu trestného konania. Avšak, čo sa týka latentného extrémizmu, o ktorom nevedia orgány činné v trestnom konaní, tak je ho určite viac.

Vyšetrujú pre extrémizmus u nás viac ľudí ako v minulosti?

Áno. Počet identifikovaných prípadov

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Marian Kotleba

Rozhovory

Slovensko

Teraz najčítanejšie