Denník N

Galko: Možno nezaplatím členské, SaS už nie je strana, ktorú som zakladal

Foto N – Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

Podpredseda SaS Ľubomír Galko vážne uvažuje o odchode zo strany. Richard Sulík podľa neho klamal a k zakladateľom strany sa zachoval hanebne.

V strane ste prehrali súboj s Richardom Sulíkom. Výrazná väčšina členov je za to, aby bol ďalšie štyri roky predsedom, a podporila kandidátku do volieb, na ktorej nie ste vy ani vaši spojenci. Vyzval vás tiež, aby ste zo strany odišli. Odídete?

Všetko sa ukáže počas pár blízkych dní. Len spochybňujem vyjadrenie, že to bola výrazná prehra. Strana má 216 členov a za Sulíkovu kandidátku ich hlasovalo 112, to je len niečo nad 50 percent. Na sneme pritom bolo takmer 160 ľudí.

Takže sú to dve tretiny prítomných.

Nebola tam ale takmer tretina členov a drvivá väčšina z nich tam nebola, lebo hlasovala „nohami“, keďže za túto kandidátku odmietli hlasovať. Získať 112 hlasov pri 216 členoch, pričom všetci boli pozvaní, nie je výrazné víťazstvo.

Odídete?

Nepotrebujem, aby ma na to Richard vyzýval, odídem, keď to ja zvážim. Stranu som totiž zakladal a nielen ja, ale aj mnohí iní. A väčšina z tých, ktorí rozhodli o kandidátke a o vylúčení Natálie Blahovej, sú v SaS veľmi krátko – pol roka, rok, rok a pol. Naopak, medzi kritikmi je veľa ľudí, ktorí SaS založili alebo sú v nej veľmi dlho.

Akým smerom uvažujete? Máte chuť v SaS ďalej bojovať o pozície?

Už to nie je strana, ktorú som zakladal. Je to úplne iná strana a skôr si myslím, že už ju nie je možné reformovať a vrátiť jej hodnoty, ktoré opustila. Myslím, že nie je správne sa pokúšať o nejaký boj.

Takže zrejme odídete.

U nás sa to dá vyriešiť veľmi elegantne. Najneskôr do konca roka musí každý člen zaplatiť členské. A ak nezaplatí, členstvo mu prirodzene zanikne. Takže ani nemusí urobiť akt vystúpenia.

Skončí sa to teda tým, že nezaplatíte členské, ktoré je v Slobode a solidarite minimálne sto eur?

Ešte uvidím, či to bude nezaplatením členského alebo odídeme skôr, pokiaľ teda odídeme. Ale nevidím veľký priestor, že by som sa tu mohol realizovať.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

SaS

Voľby 2020

Slovensko

Teraz najčítanejšie