Denník N

Kalavská pre prípad 15-ročného chlapca s nádorom odvolala hlavného odborníka Šteňa: Hanbím sa, že toto musíme riešiť

Ministerka zdravotníctva Andrea Kalavská. Foto - TASR
Ministerka zdravotníctva Andrea Kalavská. Foto – TASR

15-ročný chlapec čaká na operáciu. Neurochirurg pre dospelých nechce operovať na detskej klinike, detská ho odmieta presunúť.

Je to absurdná situácia. 15-ročný chlapec leží v Národnom ústave detských chorôb a čaká na operáciu mozgu. Jeho nádor na mozgu mu už raz v júli operovali v tejto nemocnici, ale potrebuje ďalšiu operáciu, lebo neodstránili celý nádor.

Rodina však už nemocnici neverí a chce, aby chlapca operoval neurochirurg Juraj Šteňo, ktorý pôsobí na oddelení pre dospelých. Ten pôsobí v Univerzitnej nemocnici v budove na Kramároch. Teda len pár metrov od detskej nemocnice, kde chlapec leží.

Šteňo je ochotný operovať, ale na svojom oddelení. Žiada, aby 15-ročného chlapca previezli z detskej nemocnice na jeho oddelenie, tam ho budú operovať a potom ho prevezú späť, lebo v detskej nemocnici sú odborníci aj na ostatné špecializácie.

Odborníci z detskej nemocnice tvrdia, že je prevoz rizikový.

Boj medzi oddeleniami

V pondelok sa odohrala séria tlačových konferencií – najskôr stanovisko dala detská nemocnica, potom si zvolali tlačovku neurochirurg Šteňo a jeho kolegovia. Na oboch emotívne vystúpili rodinní príslušníci chlapca. Matka chlapca povedala, že si operáciu syna želá aj napriek tomu, že pri prevoze existuje riziko.

Lekári sa nevedeli dohodnúť na tom, čo urobiť, preto požiadali ministerku, nech rozhodne. Nakoniec si zvolala tlačovú konferenciu aj ministerka zdravotníctva Andrea Kalavská.

„Je to absurdná situácia,“ povedala. „Hanbím sa a je mi veľmi ľúto, že tu dnes takto stojím,“ povedala Kalavská. Je podľa nej neprijateľné, aby sa takto riešil prípad pacienta – aby bol uprostred boja medzi oddeleniami 15-ročný chlapec.

„Prijmem rozhodnutia, aby sa to neopakovalo,“ povedala a odvolala Juraja Šteňa z pozície hlavného odborníka pre neurochirurgiu.

„Veľmi tu zlyhala komunikácia a lekárska slušnosť. Nemôže sa stávať, aby tu matka zúfalo prosila ministra a pýtala sa, čo má robiť,“ povedala Kalavská.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Zdravotníctvo

Slovensko

Teraz najčítanejšie