Denník N

Ďuriš Nicholsonová: Bola som už na odchode, ale proti intrigám Galka som sa postaviť musela

Lucia Ďuriš Nicholsonová. Foto N - Vladimír Šimíček
Lucia Ďuriš Nicholsonová. Foto N – Vladimír Šimíček

Konflikt v strane bola špinavá spravodajská hra, ktorej kmotrom bol Ľubomír Galko, vraví vo veľkom otvorenom rozhovore o SaS europoslankyňa Lucia Ďuriš Nicholsonová.

Lucia Ďuriš Nicholsonová (42) je europoslankyňa a dvojka na čerstvo schválenej volebnej kandidátke strany Sloboda a solidarita. Vo veľkom rozhovore hovorí:

  • prečo sa v spore v SaS postavila na stranu Sulíka, aj keď je jeho dlhoročnou kritičkou,
  • kde sú korene rozkolu v SaS a prečo viní Ľubomíra Galka z vyštvania Jozefa Mihála,
  • o vlastnej skúsenosti s bývalým agentom SIS Pavlom Forischom, s ktorým spolupracoval Jozef Rajtár,
  • prečo Sulíka varovala pred tým, aby dal na kandidátku SaS Václava Miku.

O sobotnom nominačnom kongrese SaS ste povedali, že bol najsmutnejší za desať rokov. To je hlavná emócia, ktorú si odnášate? Smútok?

Áno, bolo veľmi smutné pozerať sa na to, aká deliaca čiara vznikla medzi takzvaným Demokratickým jadrom a väčšinou strany.

Kongres trval celý deň, prebehol s vylúčením verejnosti a médií. Bolo to tam až také tvrdé, že bolo lepšie vylúčiť novinárov?

Podľa mňa nie. Chápem, prečo sa to tak udialo, ale zopárkrát som sa počas kongresu prichytila pri pocite, že by bolo lepšie, ak by to verejnosť a novinári videli. Na piatich-šiestich hodinách čistého času by ste videli to, čo sa v SaSke odohrávalo posledné mesiace, možno roky. To, akými nezmyselnými obštrukciami sa ľudia okolo Ľubomíra Galka snažili docieliť, čo ani sami nevedeli pomenovať. Bolo vidieť, že nemajú jednotnú líniu; len že ide o ľudí, ktorí sa stretli, lebo príliš uverili sami v seba, a zákulisným spôsobom a intrigami chceli prevziať moc v strane.

Sulíkovi kritici po skončení kongresu napísali na Facebook, že to, čo sa v sobotu dialo, by sa dalo prirovnať k časom Mečiarovho HZDS. Bolo napríklad nutné vylúčiť Natáliu Blahovú?

K tomu nemalo dôjsť, na kongrese som to aj otvorene povedala. Dvakrát som v sobotu zopakovala, že sa na tom ani nebudem podieľať – a ani som sa hlasovania nezúčastnila.

No aj keď nesúhlasíte s vylúčením Blahovej, za Sulíkovu kandidátku, na ktorej ľudia z platformy Demokratické jadro nie sú, ste hlasovali, nie?

To je komplikovanejšia otázka. Za kandidátku Richarda Sulíka som

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

SaS

Slovensko

Teraz najčítanejšie