Denník N

Slovák bojuje za Ukrajinu: Som tu, aby sa nepísalo iba o našich okupantoch

Slovák Tomáš bojuje v ukrajinskom dobrovoľníckom prápore Azov. Jeho symbolika pripomína znak jednej z divízii SS. Foto - archív
Slovák Tomáš bojuje v ukrajinskom dobrovoľníckom prápore Azov. Jeho symbolika pripomína znak jednej z divízii SS. Foto – archív

Slovenská vláda chce sprísniť zákony a trestať aj za službu v cudzích polovojenských jednotkách. Slovák na strane Ukrajiny hovorí, že bojuje aj za vládu, ktorá ho chce trestať.

Tomáš má dvadsať rokov, bol už členom francúzskej cudzineckej légie, odkiaľ odišiel. Teraz bojuje za Ukrajincov v dobrovoľníckom prápore Azov. Hovorí, že preto, aby sa v budúcnosti nepísalo len o Slovákoch, ktorí sa pridali k proruským separatistom. „Napíše sa, že sa našli aj takí Slováci, ktorí bojovali za Ukrajinu, proti okupantom, a nie len proti nej,“ tvrdí.

Aj slovenských bojovníkov v Azove, podobne ako bojujúcich za vojská proruských separatistov na Donbase, chce Slovensko trestať. Minulú stredu minister zahraničných vecí Miroslav Lajčák oznámil, že jeho rezort spolu s ministerstvom spravodlivosti a ministerstvom vnútra pracujú na zmene zákona.

„Ukazuje sa, že v našom právnom poriadku máme ošetrené, keď naši ľudia bojujú v cudzích vojenských jednotkách, nemáme však ošetrené, keď bojujú v neregulárnych, nepravidelných zoskupeniach,“ povedal Lajčák.

Zmenu zákonov pripravujú, hoci podľa ministra vnútra Roberta Kaliňáka (Smer) sa paragraf zakazujúci službu v cudzom vojsku má vzťahovať aj na Slovákov v uniformách separatistických východoukrajinských ľudových republík.

Predstavu o tom, koľko slovenských občanov na Donbase bojuje, vraj štát má. „Čo sa týka ľudí, ktorí tam sú, teraz prebieha identifikácia. Myslím si, že máme dobrú vedomosť o nich a určite bude príslušné konanie, kedy budú dostupní našej justícii,“ povedal Kaliňák.

Keprta bojujúci za separatistov: Nekomentujem

Slováci bojujúci za proruských separatistov minulý týždeň oznámili, že v rámci Medzinárodnej brigády 15. armády Doneckej ľudovej republiky založili česko-slovenskú jednotku.

Podľa servera Aktuality.sk ju tvoria štyria Slováci a štyria Česi. Členom jednotky má byť aj Martin Keprta, ktorý je na Donbase už niekoľko mesiacov. Plánovaný zákon o trestoch pre žoldnierov, ako je on, komentovať nechcel. Denníku N odpísal, že slovenským médiám v súčasnosti rozhovory neposkytuje.

Pred štyrmi mesiacmi v rozhovore na blogu Radovana Bránika na otázku o Slovensku reagoval, že „nikde nie je napísané, že sa ešte nechystám pre Slovensko urobiť niečo veľké“.

Tomáš: Bojujem za Ukrajinu aj za Slovensko

Menej ako o Slovákoch na strane separatistov sa toho vie o Slovákoch bojujúcich za Ukrajincov. Tomáš, ktorý je členom dobrovoľníckeho práporu Azov, hovorí, že sú tam v tejto chvíli dvaja. Svoje priezvisko neprezrádza. „Prednedávnom prišli ďalší dvaja, ale myslím, že už odišli. Neboli tu dlho, vojna zjavne nie je pre každého.“

Veľkú časť príslušníkov práporu Azov tvoria prívrženci ukrajinskej krajnej pravice z hnutia Pravý sektor.

Nad návratom domov nateraz Tomáš nerozmýšľa, zrejme aj preto, že je na Slovensku stíhaný z majetkovej trestnej činnosti. „Ak sa vojna skončí a ja budem živý, uvidíme,“ odpovedá. „Na Ukrajine fakticky bojujem aj za krk toho zákonodarcu, ktorý sa mi chce odplatiť trestom,“ dodáva s tým, že ruská agresia sa nemusí zastaviť na Ukrajine.

Podobne ako zahraniční reportéri potvrdzuje, že prímerie na východe Ukrajiny je skôr na papieri. „V reáli prebiehajú prestrelky denne, pred nejakým časom mala aj priamo naša jednotka jedného mŕtveho.“

Tak, ako separatisti obviňujú ukrajinskú armádu, hovorí Tomáš o neustálom porušovaní prímeria zo strany proruských jednotiek. Dohody z Minska podľa neho konflikt nevyriešia. Podobne ako ďalší žoldnieri z bataliónu Azov je odhodlaný bojovať o Doneck ďalej.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Vojna na Ukrajine

Slovensko

Teraz najčítanejšie