Denník N

Logo odkaz MMSOdkaz MMŠ: O schopnosti ucha vypnúť zvuk ľudského hlasu pri pocite ohrozenia

Foto - TASR/AP
Foto – TASR/AP

Komentátor denníka The Guardian George Monbiot radí, ako poraziť populistov a agresívnych diskutérov. V záľahe opakujúcich sa sťažností na úpadok rozumu je jeho text sviežim pokusom o konštruktívny prístup.

Monbiot však najprv začína analýzou súčasného stavu a podobne ako mnohí iní konštatuje, že od 30. rokov minulého storočia nebol svet natoľko plný populistov. Na vine sú čiastočne aj sociálne médiá, ktoré „generujú hnev a nedorozumenie, posilňované trollovacími fabrikami a skrytou politickou reklamou“.

Populisti hovoria čoraz agresívnejším jazykom, ktorý by si napríklad v Británii ešte pred niekoľkými rokmi málokto dokázal predstaviť. Môžeme dúfať, že ľudia dostanú rozum, odmietnu túto manipuláciu a začnú konečne voliť racionálnych a slušných politikov, ale nemali by sme sa na to spoliehať.

Problém je totiž v našom mozgu. Podľa neurovedcov a psychológov „stres vo verejnom živote nás podnecuje k čoraz vyššiemu stresu“. Čím ohrozenejší sa cítime byť, tým viac sú naše mysle ovládané podvedomými reflexmi a nepremyslenými reakciami.

Jeden z najzvláštnejších efektov tohto stresu opísali neurovedci Stephen Porges a Gregory Lewis, ktorí ukázali, že keď sa cítime byť ohrození, prestávame počuť

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Logo odkaz MMSOdkaz MMŠ

Martin M. Šimečka vyberá zaujímavé texty zo svetových médií.

Komentáre

Teraz najčítanejšie