Denník N

Trump riskuje katastrofu v Sýrii, aby si pomohol vo voľbách

Konvoj kurdských bojovníkov blízko irackého Mosulu. Foto - AP
Konvoj kurdských bojovníkov blízko irackého Mosulu. Foto – AP

Turecký útok na Kurdov môže priniesť novú vojnu, chaos, ďalšiu radikalizáciu a ešte viac utečencov 

V roku 1991 sa počas prvej vojny v Zálive Američania a ich spojenci uspokojili s tým, že vyhnali irackú armádu z Kuvajtu a zdecimovali ju tak, aby už nemohla ohrozovať susedné krajiny. Diktátora Saddáma Husajna však ponechali pri moci jednak preto, lebo na jeho zvrhnutie nemali mandát od OSN, a hlavne asi z obavy, že by jeho pád destabilizoval celý región a uvoľnil priestor pre rast vplyvu teokratickej diktatúry v susednom Iráne.

Husajn dokázal včas stiahnuť z boja svoje najlepšie jednotky, najmä Republikánsku gardu. Hlavnou úlohou gardy aj tak nebolo brániť krajinu, ale udržať Husajna pri moci. A aj keď na spojencov nemala, svoju skutočnú úlohu zvládala na výbornú.

S pomocou zachránených jednotiek potom Husajn krvavo potlačil povstanie šíitov na juhu Iraku. Američania šíitov povzbudzovali, aby sa Husajnovi postavili, potom im však nedokázali, a možno zo strachu z posilnenia vplyvu Teheránu ani nechceli, poskytnúť účinnú pomoc.

Výsledok bol presne opačný, než o čo sa Washington snažil. Medzi irackými šíitmi dovtedy prevládal vplyv umiernenejších náboženských vodcov, ktorí mali s Teheránom sami problém. K zásadnej zmene prispel aj pocit irackých šíitov, že ich Američania a Západ zradili, že je Teherán jediný, na koho sa môžu spoľahnúť a kto im v núdzi pomôže. Obava z rastu vplyvu Iránu viedla nakoniec k tomu, že vplyv Iránu v Iraku sa posilnil.

Pravdepodobne by k nejakej radikalizácii šíitov došlo aj bez tejto epizódy, ale nie je to isté a asi by nezašla tak ďaleko. Radikalizácia šíitov a ich túžba pomstiť sa sunnitom, ktorí ich dlho utláčali, je jedným z faktorov, ktoré dodnes ohrozujú mier a stabilitu v Iraku. A bol to aj jeden z faktorov, ktoré výrazne prispeli k úspechu takzvaného Islamského štátu.

Opakovanie starej chyby

Podobnú chybu Spojené štáty robia dnes, keď cez palubu hádžu sýrskych Kurdov. Ani oni neboli bezproblémoví spojenci Západu a i toto spojenectvo bolo

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Donald Trump

Vojna v Sýrii

Komentáre

Teraz najčítanejšie