Denník N

Drahý Béla, prečo si sa rozhodol prevádzkovať tento chorý systém spolu s Ficom a Dankom?

Dodnes nechápem, prečo sa Béla Bugár rozhodol do tejto koalície vstúpiť.

Autor je zakladateľ strany Maďarské fórum

Som slovenský Maďar. Zažil som pre svoju národnosť všeličo: nadávky, urážky či posmešky. Etnické spory, ktoré nás na Slovensku s malými prestávkami sprevádzajú už od Nežnej revolúcie, považujem za zlé a kontraproduktívne.

Slovenskí Maďari pomáhali našej krajine v transformačnom období po roku 1989. Treba na rovinu povedať, že bez Maďarov by Slovensko nebolo súčasťou transatlantických štruktúr. Maďarskí politici sa nemalou mierou podieľali aj na ekonomických reformách, ich ovocie slovenská ekonomika zbiera dodnes. Som veľmi rád, že som mohol byť v zlomových chvíľach pri tom a byť súčasťou týchto zmien.

Maďari a ich politická reprezentácia totiž vždy stáli na tej správnej strane. Na strane dobra. Až do roku 2016.

Pred takmer štyrmi rokmi sa nikto okrem mňa v strane Most-Híd nepostavil zlu, ktoré sa na nás valilo. Rozhodnutie strany, ktorú som spoluzakladal a reprezentoval, som nemohol nechať len tak. Vstup do vlády s akciovou spoločnosťou s kriminálnym pozadím (známou aj ako Smer-SD) som považoval za neospravedlniteľný a škodlivý krok.

Preto považujem za výsmech dnes tvrdiť, že si v roku 2016 nevedel, akí toxickí ľudia sú v Smere. To je ako keby si tvrdil, že si o politike a prepojeniach v nej nič za 26 rokov nevedel a nevieš.

To, čo sa teraz vyplavuje na povrch, je pre mňa neuveriteľné. Nechcel som pripustiť, že je to až také zlé. Špinu, ktorú odkryla Kočnerova komunikácia s najvyššími predstaviteľmi justície a polície (líblingami predsedu Fica), som si nevedel predstaviť ani v najhoršom sne.

Dodnes nechápem, prečo sa Béla Bugár rozhodol do tejto koalície vstúpiť. Čo však môj rozum už vôbec neberie, je jeho rozhodnutie v tejto zločineckej skupine zotrvať a kryť jej chrbát. Po všetkých škandáloch, zlodejinách, vraždách a kamuflážach. Čo sa muselo stať, aby vyslovil bájnu „tretiu vetu“ a pokračoval ďalej?

Prečo si sa, drahý Béla, teda rozhodol prevádzkovať tento chorý systém spolu s Ficom a Dankom? Vieš na to dať jednoznačnú odpoveď? Čo sa ti podarilo presadiť? V čom sa zlepšil reálny život maďarskej menšiny na Slovensku?

Toto sú totiž tvoje argumenty, ktorými obhajuješ vstup do koalície. Stále opakuješ, že v tejto vláde sa ti podarilo presadiť toľko ako nikdy predtým. To preto si zahodil aj posledné zábrany, podržal si Smer a jeho gaunerov? Aby si otvoril dva kilometre nových diaľnic na juhu?

To myslíš vážne?

Milý Béla, prečo si sa po 26 rokoch slušnej politickej kariéry rozhodol potopiť slovenských Maďarov? Naštval si ich dokonale, to ti môžem garantovať. Som si istý, že viac ako tvoje úspechy v tejto vláde vnímajú hnilobu a morálny rozklad Slovenska. A ešte k tomu aj tvrdíš, že by si do tejto koalície šiel zas. A že si nevedel o toxických ľuďoch Smeru. To je až úsmevné. Fakt si myslieť, že volič je hlúpy.

Musím povedať, že drvivá väčšina Maďarov dnes voliť Most nebude. Maďari sa za teba a tvojich ľudí hanbia, drahý Béla. Každý z vás, kto sa na tom podieľal, je totiž spoluzodpovedný za stav našej krajiny.

Aj preto som z Mosta odišiel a pomohol založiť Maďarské fórum. Chcem, aby maďarské hlasy dostali slušnú politickú reprezentáciu, aby sa vytvorila alternatíva voči tomu, čo reprezentuje Most. Mostu sú totiž životy slovenských Maďarov ukradnuté. Zaujímať sa o nich začal až teraz, keď im tečie do topánok.

Maďari si slušných a poctivých politikov zaslúžia. Preto chceme, aby sa v marci 2020 konečne vymenila vláda a zastavil historický úpadok južného Slovenska. A to bez kvalitnej menšinovej reprezentácie v parlamente nepôjde.

Preto máme záujem o vytvorenie jednotnej volebnej listiny a o spojenie síl, ktoré sa nezapredali zlu. Základom tejto spolupráce má byť strana SMK-MKP a Maďarské fórum.

Slovensko na zmenu potrebuje hlasy Maďarov. Bez nich súčasnú vládnu koalíciu, Fica, Kaliňáka či Danka neodstavíme.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Politici píšu

Komentáre

Teraz najčítanejšie